Két évnyi feketeleves / II.

2012.06.16. 20:45

A mozgalmas nap jegyzetének folytatása, s a lényeg, a beszélgetés teljes anyaga felvételen végre idekerül.

Ott tartottam, hogy indultunk a Főtérre, ahová a szeánszot meghirdették. Győzőék, mivel az előre megbeszélthez képest eggyel kevesebben jöttek, így gond nélkül befértem az autóba, bevittek magukkal, már nem volt időnk tekeregni a városban, de azért egy fagyizást és szerény sütizést megengedtünk az időből. Onnan már egyenesen mentünk a célhoz, ahol is akkor éppen készülődtek a rendőrség kicsiny csapatai.
Nem véletlenül, hiszen a hírre, hogy ide, a mi városunkba látogat Gyurcsány Ferenc, a helyi jobbik nagy erőket felvonultató tüntetést hirdetett meg, s ennek hírére rendőri erő felvonultatása volt a válasz, ami jogos. Tehát akkor pakolásztak kifelé éppen a_szerv tagjai furgonjaikból, a szép, nemrég EU-s pénzből felújított, s akadálymentessé is tett Főtéren. Mi éppen ráláttunk az eseményekre, hiszen a BKK bejáratánál, a kitett büféasztalok egyikénél ücsörögtünk. Nyugodtan vártunk, s lassan össze is jöttünk mind, majd nekem -szokás szerint- lépnem kellett, mert be kellett púderoznom orrom, ugye, ám a számomra ismeretlen művházban csak segítséggel találtam meg az ehhez kellő helyiséget (itt azt is meg kell jegyeznem, hogy korrekt... nagyon korrekt a dolog, hiszen az összes mosdóhoz néhány lépcsőn át lehet eljutni, kivéve okosan s én azt mondom, természetesen a rokimosdóhoz, hiszen az közvetlenül a recepció mellett található, diszkréten egy félfallal elválasztva a tágas előtértől és a porta-pulttól, és belül is -amennyire én ezt megítélni tudom- kifogástalan kialakítású). Mikor ezt a teszt-kört lefutottam, kocogtam vissza a gyülekező helyére, s láttam Győző -egyike a Pestről leutazott mozgiknak- közben elővette a kameráját és járja a főteret, felvételeket készítve, és azt is, hogy Szilvi, a helyi egyesület titkára éppen egy jelenséggel tárgyal.
Igen, jelenség. Igen, tárgyal. E kettő tényként rögzült abban a pillanatban nekem, s mondom is, miért.
Magas, egyenes gerincű, úrinő, egy igazi hölgy. Határozott, agilis, karakán HÖLGY. Olyan, akinek aurája van: egy jelenség, és látszott, hogy nem egy járókelő aki odatévedt Szilvihez, hanem valaki... ezen felbuzdulva -mikor a beszélgetésnek vége szakadt- odapenderültem e jelenséghez és bemutatkoztam, majd mikor Ő is megtette ezt, s elmondta, hogy éppen fixálja az Elnök úr programjának következő elemeit, kaptam az alkalmon s nekiszegeztem kérdésem, miszerint elfelejtettem korábban Lászlóval ezt lebeszélni -a helyi DK szervező, akinek az egész ötlet köszönhető és akinek már más ügyben is kijár az én roki-köszönetem-, pedig fontos, hogy Győző, aki akkor éppen ismét a téren készítette filmjét, a beszélgetésről készíthet-e felvételt. Erre a HÖLGY -s nem tudom sem más szóval, sem máshogy szedett írással hangsúlyozni ezt- kérdezte, hogy hová kerül fel a felvétel, mondtam, hogy én ez ügyben nem vagyok kompetens, de amennyire én tudom a youtube-ra, illetve az Európai Parlament-hez akar kijuttatni egy filmet a magyar rokik helyzetéről, de ezt én csak mondom, ezt kéretik még nem tényként kezelni... aztán engedély meglett, Győző is visszatért közénk, s pár perc múlva mögöttem némi robajlás hallatszott s ahogy megfordultam jóformán fölöttem, a székem mögött állt Gyurcsány Ferenc.
Hát, mit volt mit tenni, kezet nyújtottam neki, Ő fogadta, s tettek így a többiek is, aztán László segédletével indultunk az épületbe, ahol is a recepciótól az előtérben, a büfé előtti asztalok köré ülhettünk, s ott beszélgetni kezdtünk.
Baki Szilvia
Szabics Jánosné
Nagy Józsefné
Szücsné Németh Zsuzsanna
Éliás Katalin
én
Szücs Sándor Győző
Adi Zoltán
rokkantak és
Gyurcsány Ferenc Demokratikus Kolalíció elnöke, volt miniszterelnök
Varju László
Demokratikus Koalíció  platform igazgatója

A férfiak körbe rakták a székeket, majd leültünk, Én beevickéltem a belső széksorhoz, gondoltam ne legyek útban az asztalnak támasztott mankóimmal, s kiderült, a legjobb pozíciót találtam.




Mindkét képet a jelenség, Németh Böbe készítette, akivel másnap a facebook-on beszélgettünk is egy jót.
Ez utóbbihoz én ott ezt a kommentárt fűztem:
"
Na, most mondja valaki, hogy nem érdeklődve figyelem mondandóját!
Kinek más szó ugrik be orcám láttán, annak izenem, ha csendben maradsz, okosnak hiszlek továbbra is!! :))"
Legyen kedves mindenki ehhez tartani magát!


Köszönet Győzőnek a felvételért, íme:



Mit láttam?
Például azt, hogy azon a szinten, ahol ezek az emberek vannak -ahogy ott is elmondtam- mi, a rokkantak, csak egy statisztikai adat vagyunk, egy vaskos mínusz a költségvetésben, s ők, ők ketten is, most úgy láttam, mintha egy kihalófélben lévő ritka állatfaj tagjaival találkoztak volna. S hagy legyek annyira naiv, hogy azt higgyem, én -mint az elhíresült mór- megtettem amit megtehettem, ami a kötelességem, s igen, naiv vagyok, de azt láttam -nyilván amit akartak, hogy lássak is-, hogy megértették mit jelent nekünk egy tollvonás, nekünk, akiknek nincs tartalékunk, nekünk, akiknek a gys támogatás megvonása húsba vágó kérdés,és így tovább. Szóval, azt hiszem, megértették.

Ahogy hazajöttem, s míg nem kaptam meg a felvételt -amit nem győzök elégszer megköszönni Győzőnek- azt hittem 10 legfeljebb 15 perc lehetett a szeánsz, de nem. Ráadásul a kínos csend meg sem érintette az eseményt és ez nagyon jó.
Mit láttam?
Szimpatikus. Gyurcsány Ferenc nem különben s Varju László csakúgy.És persze azt, hogy a jelen helyzet épp annyira rossz, ahogy én öreg rokinéni valómban látom.

A jobbik 6 fős különítménye, hangosítással felszerelkezve -s úgy nyomva a háttérnek szánt tömegzajt- is megérne tán  egy misét, de azt hiszem a Saskabaré nem az én műfajom.

Még mindig ehhez tartozik, hogy a táskámban volt a vezír újfenti levelezgetése, és naná, elfelejtettem azt átadni Lászlónak, ezért másnap le kellett szállnom a buszról és a megfelelő helyre juttatni a snájdig, vagy 10 évvel ifjabb vezírt ábrázoló képpel díszített három példányt. Ezért is jár a köszönet, de már megint este lett és többet beszélnék, mint amennyit bírok, a lényeg megvan. És láttam amit akartam.

Én mosom kezeimet.

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr898243570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

265594 2012.06.16. 21:50:12

Talán az utolsó mondathoz kell egy kis magyarázat. Régóta mondom, mindig is tudtam, de egy ideje meg is fogalmazódott bennem a dolog, hogy a politikai döntésekben én nem vagyok tényező, nem befolyásolhatom azokat, el kell viselnem, bármi is legyen. De a véleményemet elmondhatom és ezt meg is teszem, mindig és mindenhol. Ez történt most is, ami nem eshetett volna meg, ha nem jártatom a szám folyton s nem adódik ez a lehetőség, melyet László kínált fel nekünk most. Tehát éltem ezzel, elmondtam, s innen mosom kezeimet. Én mást nem tehetek, de ezt megtettem. Köszönöm.

280433 2012.06.16. 21:50:14

Drága Talema! Egyelőre csak örülök!! :-)

265594 2012.06.16. 21:58:40

Hát még én!! :)) Nagyon köszönöm, de lehet, hogy ezt már mondtam... :))

204112 2012.06.16. 23:50:57

Mindjárt jövök, én is írtam. :-))

204112 2012.06.17. 00:53:58

Fokozatosan haladok. Az élménybeszámolót már elolvastam, a felvétel reggelre marad.

204112 2012.06.17. 07:34:54

Még az éjjel meghallgattam, de ismételni fogom, részint a fáradtság, részint a koncentrált figyelem szükségessége miatt, mert elég rosszul hallottam. Nem semmi ez az ember, tényleg egy izgága, de oly élénk a szelleme, s tetszik őszintesége, realitása, ahogyan vázolja a lehetséges jövőt. No de Te, kedves talema, igencsak megnyernéd rokonszenvemet, ha írásaiddal eddig nem keltettél volna figyelmet. Nem csak szép vagy, női szemmel is, de e szépségnek forrása a tiszta értelem, a nagy belső erő, s bármennyi fájdalom van veled, mintha maga lennél a megtestesült harmónia. No, a videónak meg még egyszer nekifutok.

58395 2012.06.17. 08:28:44

Megint megszólalt bennem a kisördög, mert folyton az járt a fejemben, hogy mit NEM mondott el... Van politikus aki inkorrekt, (ez a zöm) aztán van aki csak kicsit korrekt, és még nem találkoztam olyannal, aki korrekt.... Ez nem rosszindulat bennem, hanem tapasztalat.... '95ben százalékoltak le, 100%ra, ma 45%on vagyok ellátás nélkül... A szoc érában vették vissza a százalékomat,mindenféle állapotjavulás nélkül.... És nem csak nekem.....

204112 2012.06.17. 08:43:43

Kokó, lehet, hogy ez nálam már mánia, de magamon tapasztalom, milyen nehéz elengedni a fixálódott ítéleteket, akár önmagunkról, akár másokról van szó. A fejlődés kegyetlenül nehéz, amíg nem adunk teret az őszinteségnek - igazából lehetetlen is -, s rengeteg idő telik el a felfejtésekkel, a szembenézésekkel. Mégis úgy érzem, hiába minden, ha ezt nem tesszük meg. Hát, így vagyok a politikusokkal is. A handabanda nem vezet sehová, tudjuk ezt mi is, tudják ezt ők is, de nem mernek váltani, úgy Isten igazából, mert akkor be kell ismerni nagy tévedéseket, és ezt még nem tudják hogyan kezelni. Gyurcsány, túl azon, hogy a hibái látványosak - én akkor gurultam be, amikor nekiálltak az egészségügyi " reformoknak", és akkor is ragaszkodott az SZDSZ-es megváltókhoz, amikor azokról már kiderült, hogy elszállt tőlük a józan ész -, ennek az útnak az egyik prominense. Számomra. Aztán majd meglátjuk.

265594 2012.06.17. 10:04:36

6. Nyírfa 2012. 06. 17. 7:34 Izgága. Igen, sokszor hallottam ezt a szót vele kapcsolatban és a paródiák alapján karikírozva -de eleddig nem látva közelről- egy az egyben el is hittem. Most annyit tennék csak ehhez, hogy ez a szó Gyurcsányra, olyan, mintha a nyári tiszta, ragyogó, éles kék égre azt mondja az ember: felhőtlen. Szóval, nemhogy kevés ez a szó rá, hanem minőségében "olcsó, ócska" is. Ha szabad. Agilis, határozott, karakán. És persze ez azzal jár, ha impulzus éri, akkor csinálja amit kell: ha úgy adódik, felpattan és megy, mondjuk... de nem felejti el, hogy szóljon. Félreértés ne essék, nem lettem gyurcsány-fan, de az eredendően is bujkáló szimpátiám egy nagyon csinos adaggal nőtt most. Khmmm... nem is tudok a folytatásra mit mondani... komolyan! Ez olyan, amit néha el kéne olvasnom, mikor nagyon a gödör alján vagyok. Akkor is tudom, mi az igazság -vagy inkább a valóság-, mégis az ilyen szavak mintegy támaszt jelenthetnek olyankor. Köszönöm. :) 7. Kokó 2012. 06. 17. 8:28 Mi az, amire még ki kellett volna térni konkrétan? Komolyan kérdem. Az volt az első és számomra legfontosabb kérdésem, hogy mivel ezt Ők kezdték el -a rokkantnyugdíjak rendszerének átalakítását, a rendszer szigorítását- ide akartak kilyukadni? Ide, ahol most tartunk? Hogy most ezt a 200.000 embert kiirtják? Ez volt az ő céljuk is? Mi mást kellett volna még kérdeznem s milyen válasz lett volna az, amit te elfogadnál? (Én 2001-ben haltam meg néhányszor, 2005-ig 100%, 2010-ig 67%, azóta 50%, de a FOT-ot kapom, mert ezzel együtt, vagyis ennek ellenére súlyos mozgáskorlátozott a státuszom.) 8. Nyírfa 2012. 06. 17. 8:43 Én liberális vagyok és SzDSz tag, néhány éve, de mikor elkezdték az eü-reformot és nemvolt mögötte semmilyen háló -én így éreztem-, ami "felfogná" akár a hozzám hasonló helyzetben lévőket -buta öreg rokinéni magából indul ki, ugye-, kissé megtorpantam. Liberális vagyok, és a Fodor-Kuncze vonal volt, ami igazán szimpatikus volt nekem, Szabadai Viktor reménykeltő, mert Retkes hazavágta úgy a pártot, hogy a fal adta a másikat... tehát stabilan liberális vagyok, és kvázi eltűnt mögülem a bázisom.... hüpp... Gyurcsány egy ikon, ebben egyetértünk, fontos ikonja a jelen politikának, s előjele mindenképpen pozitív, mondom: egyazon mérce ellenpontjai ők ketten, orbán viki és ő.

58395 2012.06.17. 10:41:38

Talema, nem akartalak orientálni, csak azt akartam mondani, hogy Gyurcsány is politikus, tehát megvan minden képessége arra hogy azt mondja amit hallani akarsz, és egy pici igazságtöredékkel, hitelesíteni tudja a mondókáját.... Mit gondolsz, Orbán mivel érte el a kétharmadot? Egyszerűen hagyta, hogy a sok csalódott ember azt gondolja, amit ellenzékben tett, az mentén fog politizálni kormányon is... 2006ban Gyurcsány sem kampányolt azzal, hogy megnyirbálja, mit megnyirbálja, tövig vágja a roki költségvetést... Pl. meg sem próbálta a VIP rokikat kiszűrni a rendszerből, csak simán "füvet nyírt"....Ha Orbán negatív, akkor Gyurcsány esetleg semleges, ami a "töltést" illeti... Persze csak szerintem.... Az a baj, hogy az az arc még nem bukkant fel, aki igazán vállalható lenne... Estleg én, de nekem nincsenek ambícióim.....:-))))))))))))))

265594 2012.06.17. 11:13:41

10. Kokó 2012. 06. 17. 10:41 Ha most ebből azt szűrted le, hogy én a vikiben való csalódásom miatt (hüpp) csapódom bárkihez is, akkor alapvetően tévedsz. Egyszerűen nem igaz, amit írsz, ők kezdték el, de hagy tegyem hozzá, hogy a fűnyíró elv az ő idejükben úgy működött -és ez tagadhatatlan-, hogy mindenki, hangsúlyozom MINDENKI beleesett a szórásba, ezzel szemben most az van, hogy a leggyengébbeket kiirtják és a nagyon szűk felső réteget a családi kedvezménnyel, mely csak ott vehető igénybe igazán, de legfőképp a 16% szja-val megvették maguknak, s na aztán ez a réteg lett a VIP, az igazán érinthetetlenek csoportja. Az én memóriám meglehetősen rossz, ráadásajhul önhatalmúan szelektív is -hiszen 10% agyállományt tudatosan befolyásolni nekem nem nagyon megy-, ezekre mégis emlékszem. Te vajh miért nem?

58395 2012.06.17. 13:42:46

Talema, én a rokik VIP-jéről beszéltem.... Ami az össztársadalmi VIP-et illeti, tökéletesen igazad van.... Mint említettem, a véleményem írtam, a Te véleményed más, tiszteletben tartom, hiszen nem éljük meg az életet egyformán...

204112 2012.06.17. 15:29:31

9. talema Nekem az izgága nem az Orbánféle leértékelő-kicsinyítő retorika, hanem kedves , jó hangulatú megjelenítése egy tulajdonságának. Ami az egészségügyi reform égbekiáltó hibája volt, az az elkapkodott , logikátlan szervezés, az erőszakos kivitel, és, amit mondasz, a háló elvétele. Hát, gondolom, ezt még egyszer így, nem fogják megismételni. A vizitdíj tőlem maradhatott volna, az orvosok örültek neki, ez ellen népszavazást kezdeményezni, hát ez már Fidesz-sár, mossák le magukról, ha tudják. Amit viszont a mai napig nem értek, és felháborít , az az, , hogy milyen alapon merték bevezetni a kötelező TB-fizetést, abban a biztos tudatban, hogy rengetegen nem fogják tudni kigazdálkodni. Amikor kijött a rendelet, hogy lehet az önkormányzatoknál szegénységi bizonyítványt kérni, amely felmenti a fizetés alól azt, aki nem tudja magát fenntartani, és ezt szépen artikulálva elmondta Lendvai Ildikó párszor a tövöben, no , akkor született meg a végleges döntés, hogy az MSZP-re sosem. Mert ez már az alja volt mindennek. Nálam. Szóval, voltak hibák, dögivel, bízom benne, hogy Gyurcsány nem véletlenül hagyta ott a pártját, elég volt a hazudozásokból.

204112 2012.06.17. 15:33:34

Kokó, lehet, ha ambícióid lennének, már nem is lennél vállalható! :-)))) Azért egy próbát megérne! Miért is nem mozgolódsz? Pártatlan vagy, értelmes, mi kell még?

58395 2012.06.17. 16:33:34

Nyirfa, ambíció..................meg aztán kicsit túlbecsülsz.......nem is kicsit....:-))))))))

204112 2012.06.17. 18:18:07

15. Kokó Jó. Ha nem, nem. :-)) Miért becsülnélek túl? Így látlak. A humorodat még nem is említettem.Pedig az nagy erény! :-))))

58395 2012.06.17. 19:10:22

Nyírfa, nem erény, vagyis nem csak az..... Túlélési technika.....:-)))))

204112 2012.06.17. 19:26:06

Kokókám, így is, úgy is jó! :-))))

265594 2012.06.17. 21:17:36

12. Kokó 2012. 06. 17. 13:42 A rokik VIP-jére tudatosan nem reagáltam, mert ettől lábrázást kapok... ahogy a felvételen is elmondtam GyF-nek, egyrészt nem az tehet alapvetően róla, aki jogosulatlanul van a rendszerben,hanem az aki ezt lehetővé tette neki -orvos+szakorvos+a_bizottság-, másrészt, hol érdekel engem az, hogy a rendszer rossz??? Harmadrészt, ha valaki ismer jogosulatlan rokkant-ellátásban részesülőt, és nem tesz bejelentést, akkor bűnrészes. Én nem ismerek ilyet, már csak azért sem valószínű, mert, ugyan volt egy cirka 10 éves időszak, amikor a munkanélküliség elől ide menekítettek embereket, de ők mára már szinte kivétel nélkül korbetöltöttek. Szóval, ki is a VIP? Aki Heine-Medin-nel él mondjuk 2 éves korától, aki autóbalesetben rokkant meg 31 évesen, , akinek a vonat vágta le 26 évesen mindkét lábát, akinek amputálni kellett mindkét karját és egyik lábfejének egy részét áramütés miatt, vagy az, aki gazdasági irányváltás miatt a kisebbik rosszat választva, hagyta, hogy a pecsétet odategye a hivatal, az orvos, a bizottság, a szakhatósági állásfoglalására? S mindezek közül ki tehet a rendszer rossz voltáról? 13. Nyírfa 2012. 06. 17. 15:29 A vizitdíj. Sarkalatos pont, igen. Emlékszel rá, hogy anno viki mennyire eltorzult fejjel üvöltött ellene? Pedig igen, az nagyon jó volt, pedig én aztán hetente járok orvoshoz, sőt. MSZP-re soha? Ez most meglepett engem... Erre -amit most mondasz-, nem emlékszem, de nálam ez nem furi, ez így hangzott el, hogy "szegénységi bizonyítvány"? Arra meg totál nem emlékszem, hogy mi van a TB-fizetéssel? Jaj, tegyél már képbe, kérlek! 17. Kokó 2012. 06. 17. 19:10 Igen, a humor elengedhetetlen túlélési technika. Aki nem képes magán is röhögni, elsősorban, az előbb-utóbb feladja, de biztos, hogy viselhetetlenül megkeseredik. http://talema.blog.hu/2006/04/18/roki_humor

58395 2012.06.17. 22:11:00

Talema aki VIP roki volt, lett, azt nem kereste fel a bizottság, hogy felül akarlak vizsgálni, ő jelentkezett....Azzal kezdődött hogy a "pártállamban" funkciót töltött be, de a funkciója a váltással megszűnt, viszont a kapcsolatai tovább éltek, így a rokiság az ölébe hullott.... Nem mentem fel azokat sem akik ehhez asszisztáltak, és még hasznoz is húztak belőle.... Abban biztos lehetsz hogy mindegyik regnáló kormánynak megvan, megvolt a saját VIP köre, ez is az egyik preferálási forma volt.... Egyszer már javasoltam hogy a leszázalékolást nem is szabadna, csak úniós bizottságnak elbírálni, de a fellebbezést feltétlenül..... Más! Azt azért nem gondolom, hogy az én feladatom lenne a feljelentgetés, nem vagyok én náci házmester.....Sokkal célravezetőbb lenne a korrekt bizottság...

265594 2012.06.17. 23:33:04

20. Kokó 2012. 06. 17. 22:11 .. az Engem sem keresett fel a bizottság!!! Ez életszerűtlen, nekünk kell a bizottság elé zarándokolni... az lehet, hogy a megvásárlás nem ott megy, de az eltagadhatatlan, hogy amit meg lehet venni, azt megveszik, mert tudod, ami elromolhat az el is romlik... Nem sokkal hanem az egyetlen célravezető az lenne, ha nempolitika hanem egészségügyi szempontok diktálnának a bizottsági munkában. Uniós bizottságok? Hmm??

58395 2012.06.17. 23:43:55

Úniós bizottságban az a ráció, hogy sem anyagilag, sem egzisztenciálisan nem függenek a hazai viszonyoktól.... Nincs érdekeltségük a hazai bizniszben.... És azt hiszem, az esküjüket is komolyan veszik, nem úgy, mint az ithoni szervilis kiszolgálói a politikának.

204112 2012.06.18. 14:41:14

Hogy pontosan így nevezték-e: szegénységi bizonyítvány, erre nem emlékszem, de valami hasonló, majd utánanézek. Igazolásokat kellett vinni az Önkormányzathoz, hogy jövedelem, vagyon hiányában nem tudja az érintett kifizetni a kötelező TB-t, és akkor az Önk. kiállított az APEH felé egy dokumentumot, hogy szegénységből kifolyólag, átvállalja a TB-fizetést. Hát, ezt a procedúrát nem tudom, hányan vállalták be, mert olyan nyilatkozatokat kellett beadni , amelyekben még a napi kenyérvásárlásra kiadott pénzre is rákérdeztek, no erre miből telik. A kötelező TB-t pedig úgy találták ki a szocik, hogy aki után a munkahely nem fizet egészségügyi járulékot, mert nem dolgozik, az fizessen maga után, akár igénybe veszi az orvosi ellátást, akár nem. Mert hogy , ha nem dolgozik, akkor is él valamiből - fekete munka, eltartják, prostituálja magát -, nehogy már pont a TB-.t rövidítse meg a sunyi kis állampolgár. Akkor telt be a pohár. Ma ez az összeg 6.300 Ft. Ha nem fizeted, szépen kamatozik, egy idő után felszólítanak, perelnek, végrehajtanak. Kérhetsz kedvezményt, méltányosságot, no, aki erre rászánja magát, az megélheti, milyen az " meztelenre vetkőzve " odaállni a vizsla szemek elé, magával rántva a családját is, mert jövedelem hiányában felülvizsgálják az egész családot. Itt tartunk ma. Ha elveszted a munkád vagy megbetegszel, baj ér, a büntetések garmadáját húzod magadra. Nem túl humános, igaz?
süti beállítások módosítása