A gödör alján

2013.05.17. 01:28

Nem először kattog a kérdés bennem s gyanítom, a válasz egyértelmű és elkeserítően engesztelhetetlen, hiszen a "van ennél is lejjebb?" után ezek rendre bizonyítják, igen, bazdmeg, van lejjebb. Sőt, olyan mélységekbe mennek amikre ember -mondom, ember, nem humanoid- európaiságában szocializálódva gondolni sem képes.

De most, minden eddigi aljas, tolvaj, embertelen, gyilkos, cinikus, ostoba, országrontó tettüknél lejjebb merészkedtek. Tagadhatatlanul az eddigi regnálásuk legtetvebb, legembertelenebb, legalávalóbb ötletét öntötték törvénybe.

Csak annak járna szociális temetés, aki tevőlegesen részt vesz benne
S a Mandiner tálalása.
"A BM arra is felhívta a figyelmet: az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét. A különbségek kapcsán ugyanakkor megjegyezték: köztemetés igénybevétele esetén a temetést intéző és annak költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra. Ezzel szemben a szociális temetés valódi díjmentességet biztosít, a hozzátartozóknak nem kell anyagi terhet vállalniuk, az állam ingyenesen szolgáltatja a temetéshez szükséges kellékeket és átvállalja a gyászolók egyéb költségeit, köztük a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást."

Hogy mondod? Hogyan??
Vagyis ha köztemetést kér a család, akkor a hagyatékra ráteheti kezét az önkormányzat?  Ha pedig szociális temetést, akkor -a biztosított kellékekkel- tevőlegesen részt kell venni a szertartásban temetésben?

Vagyis ott tartunk, hogy a NER valóban elérte a megjósolt célt állapotot, hisz valamelyik
narancssárga barom elmondta, vagy hárommillával kevesebb magyart képes eltartani a haza, s akinek vesznie kell, annak sajna... nos, bazdmeg, ideértünk.
S az hagyján, hogy a megtakarításokat ellopták s el is verték, a kórházakat, oktatást szétkúrták, rabszolgamunkát törvényesítették, halálra ítélték a rokkantakat, most már a sírt is kiásatják a halálba menőkkel. Jó, persze, nem. Csak a hozzátartozókkal.

Tudom, ez van akinek tetszik.
Tudom, de nem értem. Fel nem foghatom.

Amennyiben van köztemetés, legyen annak meghatározottan elvárható feltétele, vagy feltétel rendszere, de aki annak megfelel -jövedelem ecetera- annak nem lehet ultimátumot adni! S tudod miért, te törpetakony? Azért, mert aki ilyet tesz, az olyan messze van az emberi érzelmek ismeretétől, hogy többé már, ha öregnénikkel csókoltatja is kacsón magát és megfizetett ezrekkel békameneteltet sem lesz nagyobb, mint valójában: 160 centinyi szarkupac.

Nem hagyunk az út szélén senkit! Mondta volt a vezír... én azt gondoltam akkor is, hogy nem hát, mert belelök az árokba mindenkit, akit nem tart érdemesnek az életre, ám, dehogy, kiderült, annyi gerince sincs, mint egy bélféregnek, így még az árkot is a halálra ítélttel ásatja ki. Megkockáztatom spórolási célzattal téve mindezt. Ahogy meg is jelent, a hozzátartozóknak spórol.... mert nem a narancssárga burzsoáziának, ugye?
Hiszen akinek semmije sincs,az annyit is ér. Ezt meg a másik állat mondta ugye, tudod, az amelyik most éppen a trafikokkal lopja gennyesre magát, az a  tetű.

És most ideértünk, A NER MÉLTÓ VÉGÁLLOMÁSA A TEMETŐ.

Takarítsuk már el ezt a taknyot a retekbe! Oda, ahol méltó helye van: a történelemkönyvek széljegyzetébe, az elmebeteg diktátorok, azok között is a szép számmal megtalálható Napóleon-komplexusos alacsony hímek közé!

S most jön az osztogatás éve, a kampányidőszak. De mi, akik nem számítunk, vagyis dehogynem, súlyosan nyomatékosított mínuszként megjelenve a narancssárga tervben, szóval mi magunk mehetünk a magunk által megásott gödörbe a temető szélén, az ugaron, ahol bizony a megtizedelt egyházakból megmaradt narancssárga elit meg sem áldja az arra érdemtelenek elkaparására -önkezükkel való elkapartatására- szolgáló földet, így velünk már ikszügyben sem kell számolni, hisz -és ismétlem, míg van szusz, hogy el ne feledje senki- lézerjani megmondta a tutit: mindenki annyit ér, amennyije van.

Nem, még van egy év ebből a takonyból, úgyhogy nem, nem vagyunk még a gödör alján.


/GÖDÖR INNEN/

Csak aztán bele ne ragadjunk...


A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr348242860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

265594 2013.05.17. 01:50:47

Nem is értem... de már meg sem próbálom... gyerekoromban egyszer láttam egy lótetűt... lenyűgözött ismeretlen, felfoghatatlan undorítósára, pont ugyanezt érzem ezekkel kapcsolatban is.

251002 2013.05.17. 06:06:16

"Takarítsuk már el ezt a taknyot a retekbe! Oda, ahol méltó helye van..." Ezt úgy mondod, mintha bizony csak rajtunk múlna. Ha ilyen egyszerű, akkor miért is nem tesszük? "Nem, még van egy év ebből a takonyból, úgyhogy nem, nem vagyunk még a gödör alján." Ennyire ne lovald bele magad! Mi lesz akkor, ha egy évnél többet kell még kibírni? Még annál is mindig van lejjebb, amit el sem tudunk képzelni... Csak a példa kedvéért... Mi van akkor, ha a zsebcézárt sikerül ugyan elzavarni, de a gödör csak mélyül tovább?

251002 2013.05.17. 06:13:29

Egyébként a lótetű az isten lenyűgözően csodálatos teremténye. Az én csöpp kislányom órákig képes volna gyönyörködni benne. Ha tehetné... mert a lótetű is elbújni igyekszik a kíváncsi szemek elől.

265594 2013.05.17. 06:40:11

Pontosan tudom, hogy nagyon nem egyszerű, pláne tudom, hogy megtesszük amit lehet, és nem türelmetlenkedem, egyszerűen ettől, az emberi tisztesség ilyetén formán való megalázása láttán eldobtam a kulcsot agyam helyéről... egyszerűen katatonizáltam e mocsokszint láttán... de tudom, ahogy írtam is, bármit gondolunk, a legrosszabbnál si mindig van lejjebb... a címről... nos, olvasd újra s próbáld kapcsolni a témához! Nekem nagyon passzol.... a gödör alján, melyet magunk ásunk magunknak.... Ennél is lehet rosszabb, persze. Mondjuk a nácik nyernek vagy ez tombolhat tovább, vagy valami amit most el sem tudunk még képzelni, de nem tudok lemondani valamiről, amiről tudom, nélküle csak a nettó rossz következik. tehát életben maradásom miatt bíznom kell s bízom a változásban. Pont ezért írtam. Akkor egyszer láttam, lehettem vagy 8-10 éves és soha előtte se utána nem találkoztam ilyen elképesztő, undorítóságában lenyűgöző teremtménnyel. Csak néztem. Ahogy ezeket az állatokat.

110481 2013.05.17. 10:55:31

T. Szerző! Hát tudod mit? Menj ki Kereszttúrra és nézd meg, hány N.N feliratú fejfa van (elhagyott ismeretlen emberek), aztán menj de találomra egy ÖK-hoz (a falu a jó, ott ismerik egymást a népek) és kérdezd meg: a köztemetések hány százalékát faggyuzzák meg olyanok, akik a hozzátartozójukat el tudnák temetni. Meg fogsz döbbeni! És igenis! HA valaki köztemetést kér, az ÖK tegye rá a kezét az örökségre, vonja le a temetés költségeit, és csak a maradékot adja vissza. Ugyanis becsületes embereknél is igy van! A temetés költsége levonható az örökségből.

11715 2013.05.17. 11:14:28

zili, az elhagyott, ismeretlen embernek ki ássa meg a sírt? a polgármester? amúgy az tény, hogy sokszor indokolatlanul igényelnek köztemetést, tudok olyat, aki ingatlanokat örökölt, de az örökhagyót nem volt hajlandó eltemettetni, de azért ez a ritkább, szerintem aki teheti, még akkor se kér köztemetést, ha egyébként megilletné.

13118 2013.05.17. 12:12:46

hm. nem nagyon értem a köztemetés "faggyúzási" felvetését. közköltségen akkor temetik el a halottat, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetéséről nem gondoskodik. az örökösre mindenképpen áthárítják részletfizetéssel is a köztemetés költségét, az ezzel kapcsolatos rendelkezések 1993. és 1999. évi, vagyis nem új-keletű. szociális temetés eddig nem volt, csak szociális temetési segély. most ezt bevezetik. és ez - a feltételek teljesítése esetén - ingyenes lesz.

11715 2013.05.17. 12:27:34

7. Hmmmm: remélem, igazad van ebben, mert mindenképpen így igazságos. akit említettem, az papíron nem örökölt, még életében ráiratta az öreg mindenét, aztán amikor már nem volt semmije, akkor a hajléktalaszállón kötött ki, onnan temették el, mert az, akihez a javai vándoroltak, hallani se akart róla, hogy eltemettesse, pedig igazán van mit aprítania a tejbe. a temetési segély, ha jól tudom, nem is szociális alapon jár, hanem alanyi jogon, de lehet, hogy ez változott.

13118 2013.05.17. 13:38:56

8. pettra : nem olvastam a szociális temetésről szóló új törvényt, ezért azt se tudom megmondani, hogy a temetésben segédkezőnek hogyan kell igazolni a hozzátartozói minőséget. mert ugye mi van akkor, ha a közeli hozzátartozó fizikailag alkalmatlan a sírhely kiásására? akkor csak hamvaszthat, de akkor neki kell elvégezni a hamvasztást?

36888 2013.05.17. 18:01:09

A közeli hozzátartozó az elhunyt utolsó (talán) 5 évre visszamenően az ajándékozásokra is kiterjesztheti a kötelesrész-igényét.

265594 2013.05.17. 18:44:51

[zili](#1594271) Olyan végtelenül jellegzetes ez a: "Hát tudod mit? Menj ki Kereszttúrra és nézd meg....", bármilyen hihetetlen, ha valamit nem ellenőriz le saját szemével, az ember konkrétan látlelettel, attól még a probléma nem biztos, hogy ismeretlen előtte. Azt mondta valaki, hogy NINCS köztemetés? Azt mondta valaki, hogy NINCS olyan humanoid, aki megtehetné, de mégsem temeti el a hozzátartozóját? És ha van -mint tudjuk, hogy van, mert hiteles ember vagy, ugye- akkor ez azt jelenti, hogy MINDEN olyan ember, aki valaha köztemetést kért/kér, az csaló? Jé, idecseng a rokkantak ügye....s ez is tetszik neked, ugye? (Költői kérdés, nyugi...:) Te tényleg nem érted, hogy a legnagyobb baja ennek az aktuális narancssárga szarnak, az ebben a kérdésben felmerülő súlyos kegyeletsértő elem? A morbiditás? Hiszen a diszkrimináció, mely a szegényeket illeti itt, abban fejeződik ki, hogy ugyan ingyenes temetést kaphat, amennyiben mondjuk mosdatja a halottját, kiássa a sírt stb. Nem érted, hogy miért bűn ez? Ugyanis, ha választható opció s mondjuk árengedményt von maga után a saját tevőleges részvétel, ám legyen, ez is egy szolgáltatás... de ha szociális körülmény indokolja a szociális temetést, abban nem lehet ilyen feltételt szabni.

265594 2013.05.17. 18:46:26

[pettra](#1594282) Ez megint olyan, hogy "ismerek ezer meg egy csalót aki leszázalékoltatta magát....", ééérdekes, hogymindenki milyen embereket ismer. :( Vagy csak városi legenda? Ja, de poénnak megfelel, igaz?

265594 2013.05.17. 18:47:29

[Hmmmm](#1594333) Ingyenes, ám tevőlegesen részt kell vennie benne a hozzátartozónak. Ez szerinted rendben van?

265594 2013.05.17. 19:06:07

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/05/17/a-papot-is-szamuznek-a-temetesrol/~~fokusz http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/elfogadta-a-kormany-a-szocialis-temetkezesrol-szolo-hatarozatot-403788

11715 2013.05.17. 19:26:27

12. talema (szerkesztő) : ez például nem legenda, mivel egy városban élünk, lehet, hogy te is ismered azokat, akikről szól. ide azért nem tenném fel névvel és címmel, de ha ragaszkodsz hozzá, privátban megírom. természetesen nem azt mondom,hogy ez általános, de ilyen is van, a közpénzeknek igenis vannak vámszedői, te is tudod.

265594 2013.05.17. 20:01:38

[pettra](#1594591) Ez talán még szebb! :) Sejtelmesen, bennfentest játszva... És ha ismersz egy ilyet, de ha tízet is... az egyrészt a te környezetedet minősíti... másrészt meg ez akkor azt jelenti, hogy mindenki csaló? Mindenki aki köztemetésért folyamodik az önkormányzathoz (leszázalékolják) az csaló? Tehát a teljes csoportot bűnösnek nyilvánítod?

13118 2013.05.17. 20:10:40

13. talema : majd kiderül, mit jelent a tevőlegesség. pláne, ha nincs erre alkalmas hozzátartozó. elvégre nem Indiában élünk.

265594 2013.05.17. 20:29:42

[Hmmmm](#1594622) Persze, majd kiderül. Ott van, olvasd! Ennyi nem elég?

13118 2013.05.17. 20:53:31

gondolod, akit vonat szaggatott szét, azt a hozzátartozónak kell összerakni és megmosdatni?

265594 2013.05.17. 21:02:02

[Hmmmm](#1594654) Nem. De azt sem gondolnám, hogy a XXI. század Európájának közepén diszkriminációt mélyítő törvényt lehet beiktatni ... De ha ezt nem, ezer más tevékenység is van, amivel leróhatja a család a tartozását... sírásás, elföldelés, ravatalozó díszítés -amennyiben ravatalozó egyáltalán lenne ebben, de nem hiszem- és így tovább.

13118 2013.05.17. 21:09:00

azt gondolom, nyitott kaput döngetsz, mintha valahol olvastam volna azokat a lehetőségeket is, amiket írtál, mint feltételt az ingyenes szociális temetéshez. viszont a köztemetés az évek óta olyan, hogy a temetés költségét az önkormányzat a hozzátartozókra hárítja, ha van felhajtható hozzátartozó. és mivel nem közeli hozzátartozóról van szó, elég megrázó lehet, ha egy távolabbi rokont találnak meg a költségek behajtásával, aki évtizedek óta nem találkozott az elhunyttal.

265594 2013.05.17. 21:32:44

[Hmmmm](#1594659) Nem ingyenes a szociális temetés, épp a leírtak miatt. Ahogy a köztemetés sem, hisz ahogy mondod, levonható az esetleges örökségből. Amennyiben örökölne az elhunyttól de nem temetteti el, akkor érthető a levonás, akkor is, ha évek óta nem volt kapcsolat. Ha odafelé akkor visszafelé is magyarázható kell lennie ennek, nem? Tényleg nem érted, hogy a kegyeletsértő és embertelen és diszkriminációt erősítő volta miatt aggályos e rendelkezés?

13118 2013.05.17. 21:52:12

egyet tudok: a köztemetés költségét ráverik a hozzátartozókra. viszont a szociális temetésnél az állam mondja meg, mennyit fizet a temetkezési vállalkozónak a koporsóért, a sírjelért, a szállításért, a hűtés-tárolásért, a hamvasztásért, az urnáért. és ez a temetkezési vállalkozó egy árva fillért nem kérhet a hozzátartozóktól, ráadásul még a sírhelyet is ingyen kell neki odaadni. amit nem tudok: a hozzátartozóknak mit kell tenniük, ha a szociális temetést választják. a teljes temetést nekik kell elvégezni? ki fogja ezt ellenőrizni? és hogyan ellenőrzik, ki a hozzátartozó? mi van, ha mégis lefizetem a vállalkozót, hogy csinálja meg a család helyett? (néhol faluhelyen ma is a hozzátartozók ássák ki a sírhelyet, ravatalozzák a halottat, eresztik koporsóban a sírgödörbe és szórják rá a földet)

11715 2013.05.18. 06:47:27

16. talema (szerkesztő) : ha ismerek ilyet, meg olyat, meg esetleg amolyat is, az nem az én környezetemet minősíti, ugyanis nem a családtagjam és főleg nem a barátaim, akiket én választok. de szurkáljál csak nyugodtan, ha ettől jobban érzed magad, én kibírom, csak nem egészen értem, miért ugrasz neki mindekinek, aki betéved a blogodba és hozzászól.

265594 2013.05.18. 15:12:21

[Hmmmm](#1594687) Most mondom, nem tudom hányadszor, hogy ha választható, tegye meg akinek ez hozzátartozik a hagyományokhoz, de ne_legyen_kötelező s pláne ne legyen kötelező jövedelemviszonyok függvényében, mert ez így, diszkrimináció. Az ellenőrzésre vonatkozó kérdéseid nagyon is jogosak. Ahogy most már a tilosban parkolás bizonyítására is elég a rendőr szava. Csak én látom ebben az analógiát?

265594 2013.05.18. 15:15:32

[pettra](#1594897) Szurkálok? Nem. Távol áll ez tőlem. A lényeg felett elsiklasz, de nagyon, nagyon-nagyon szeretném, ha erre válaszolnál: ha egyet, tízet találsz, mert ismersz ilyet... "... ez akkor azt jelenti, hogy mindenki csaló? Mindenki aki köztemetésért folyamodik az önkormányzathoz (leszázalékolják) az csaló? Tehát a teljes csoportot bűnösnek nyilvánítod?" Szóval, megint egy csoport akiket meg kell bélyegezni az utolsó szálig s ezzel egyetértesz?

12859 2013.05.23. 13:25:55

"akinek vesznie kell, annak sajna... nos, bazdmeg, ideértünk" Te talán elveszel? baz.meg. És mi azon furcsa, hogy ha neked mások "aljas, tolvaj, embertelen, gyilkos, cinikus, ostoba, országrontó .... legtetvebb, legembertelenebb, legalávalóbb", akkor más is így van az érdekein kívül állóval. Undorító ez az acsarkodásod. Idejöttél és idehoztad a gyűlöletedet. Kösz.

265594 2013.05.23. 17:47:02

Beszélgetni akarsz? Fordulj a pszichiáteredhez! Vagy ide is jöhetsz, ha tudsz normális lenni. :) Én nem megyek utánad, úgyhogy ha nem akarsz velem beszélni, nem fogsz, nyugodj meg s vedd be a gyógyszered! Ja, és nem gyűlölök. Senkit. Jut eszembe, ma felhívott valami noném közvélemény kutató izé és kikérdezett vikid megbízásából. Gondolom reggel nem az alapítványi szállítás, hanem a fekete autó jön értem.
süti beállítások módosítása