Nem a Becsület napja

2012.02.12. 16:25

"Milyen lehetett látni az egész fővárost romba dőlni, széttaposott embercafatok között járni az utcán, mumifikálódott tetemeket kerülgetni kenyérért menet, vérfoltos szobákban aludni, az Állatkert tetemeiből ebédelni, látni embereket megőrülni a borzalmaktól?

Az elmondhatatlan iszonyatról kellene beszélni február 11-én. Arról, hogy milyen lehet, amikor Európa egyik legszebb városa egy teljesen értelmetlen, a világháború menete szempontjából lényegtelen, de annál pusztítóbb, kéthónapos harcban, egy (két) őrült diktátor akaratából teljesen elpusztul. Arról, hogy harmincötezer civil hal meg, pusztán azért, mert épp abban a városban él, és még a lehetőségét sem hagyták meg neki, hogy elmenekülhessen.

Arról, hogy milyen az, amikor kifoszt és az állampolgárok egyik részét elhurcolja az egyik megszálló „szövetséges” birodalom, majd a helyébe lépő másik megszálló birodalom (a következő „szövetséges”) elviszi az utolsó elrabolható értéket is, megerőszakolja az édesanyád, a lányod, a nagyanyád, és elhurcolja a maradék életképes állampolgárt. Meg arról, hogy milyen, mikor a két birodalom regnálása közt a magyar történelem szemete, egy bűnözőkből, söpredékből verbuválódott horda uralkodik a város felett.

És arról is kellene beszélni, hogy milyen lehet két hónapig egy hideg pincében lakni, hering módjára összezárva egy csomó másik emberrel, elegendő áram, víz, tüzelő és élelem nélkül, miközben a fejed fölött szétlövik a házad, lakásodban, bútoraid között idegen országok katonái vágnak gránátot és bajonettet egymás hasába-hátába.

Meg, hogy milyen lehet magyar bakának lenni, szántás, állatok mellől besorozva, körbezárva egy városban, harcolni egy ügyért, ami nem a tiéd, gyűlölni egyszerre a német kamerádokat, az orosz felszabadítókat, és a nyilas brigantikat, akik kifosztanak, amíg harcolsz, de ha meghátrálsz, ők lőnek agyon. Milyen lehet magyar tisztként őrlődni a katonai becsület, az eskü, a németekkel való fegyverbarátság, a náciellenesség, a veszett ügy, az oroszoktól és a kommunizmustól való rettegés feszítő ellentétei között? Milyen lehet ágyúval lövetni a saját városodat, ahol felnőttél?

Milyen lehet hónapokig rettegve élni a mindennapokat, aludni, enni, beszélgetni, azért mert zsidó vagy, kommunista vagy, katonaszökevény vagy, bármi más vagy, aminek jogán azonnal agyonlőhetnek, vagy előtte még jól megkínozhatnak, mihelyst lebuksz. Milyen lehet elvből, hitből, jószívűségből embereket mentve a saját életedet kockára tenni, folyamatosan rettegni a haláltól, mások miatt?

Vagy milyen lehet megélni az apokalipszist? Látni egy egész várost romba dőlni, hatalmas épületeket homokvárként összeomlani, lánctalpak által széttaposott embercafatok között járni az utcán, mumifikálódott tetemeket kerülgetni kenyérért menet, romhalmazok tetején botladozni, vérfoltos szobákban aludni, az Állatkert tetemeiből ebédelni, látni embereket megőrülni a borzalmaktól?

És persze arról is lehetne beszélni, hogy milyen lehetett valójában a kitörés? Milyen lehetett a hadtörténelem egyik legőrültebb, legtragikusabb akciója? Milyen lehetett, mikor kiéhezett, elgyötört katonák és civilek tömegei rohantak bele egyenesen az orosz fegyverek össztüzébe? Amikor negyvenezer ember java már az elindulás után, a Széll Kálmán téren és a környező utcákban elpusztult? Mikor a Városmajor utcáin kezetlen-lábatlan sebesültek könyörögtek kegyelemlövésért, míg mások saját maguk haraptak rá pisztolyuk csövére végső kétségbeesettségükben? Milyen lehetett elfagyott lábbal tántorogni napokig a budai hegyekben, hogy az út végén, a fejlövés előtt a dögcédulától is megfosszon a szovjet kivégzőosztag, nehogy valaha is azonosítani lehessen a holttestedet?

Az utókor ezekről azóta se nagyon beszél. A katonásdit játszó szkinhedek, a budai hegyekben emléktúrázók utólag elképzelt hősi pózokat, nagy és hazug szavakat emlegetnek fegyverbarátságról, Európa-erőd védelméről, a bolsevizmus elleni hősi kiállásról. Politikailag motivált csoportok egyéni hősökre emlékeznek. A hivatalos ünnepségek a történelem csapdájába gyalogolnak: a honvédség egyszerre koszorúz a német és a szovjet oldalon harcolt magyar honvédek emlékhelyén.

S közben épp a lényegről nem nagyon ejt szót senki. Az értelmetlen, helyrehozhatatlan, igazságtalan; borzalmas, véres és mocskos pusztulásról. A rettenetről, több tízezernyi magyar értelmetlen haláláról, amit a "hősi kiállás", "Európa-erőd védelme", meg a többi lózung szabadított erre a városra. Az iszonyatról, amit, aki átélt, inkább felejtene, aki pedig nem élt át, el sem tudja képzelni, pedig a nyomai között járunk nap mint nap. Erre kellene ma emlékezni. Meg még valamire: hogy onnan is volt talpraállás."

......................

Eddig ez egy cikk, mely a hírszerzőn jelent meg, és változtatás nélkül tettem ide, mert nagyon fontosnak érzem.
Nagyon fontos, mert nem dicsőség, és még sokkal inkább kifejezetten becstelenség ma éltetni, még mindig, folyamatosan az akkor elkövetett bűnöket.






























/Ha valakinek ez ünnep, ünnepeljen. Nekem nem az./


"

A kihívásainkat illetőleg pedig olyan évbe léptünk, amikor bármi megtörténhet. Bármi, és nekünk ebben jelentős szerepünk is lehet. Tetszik, nem tetszik, nincs időnk megemlékezésekkel központi helyen foglalkozni. A Becsület Napja egy szép ünnep, amit a Magyar Nemzeti Arcvonal teremtett meg – de most pillanatnyilag huszadrangú kérdéssé vált. Méltóan meg fogjuk ülni, azonban az energiáinkat idén máshová kell koncentrálni. Mindenki tisztában van vele, hogy most hazánk jövője a tét. Az MNA ebben az évben nem ünnepléssel, hanem feszült figyelemmel, fegyelemmel és felkészüléssel adózik az ősök emléke előtt."

/MNA cikkből/

És még egy cikk erről.



/Sepsiszentgyörgy is megemlékezett, mert Magyarországon e nemes rendezvényt betiltották./

 

Szerző: talemaunique

2 komment

Címkék: talema

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr664097123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.02.14. 08:07:42

Csatlakozom, 1959-ben megcsinálták az utolsó háborús filmet www.filmkatalogus.hu/A-hid--f7447
Ezt nyomnám plázamoziban teljes hangerővel minden fiatalnak, esetleg aki tört-zúzott 24 órás nonstopban liberóval - www.youtube.com/watch?v=F7ZN9nFBvIY&feature=related
A Brad Pötyi a kitartó férfi www.youtube.com/watch?v=thR1KkSauzQ is abba hagyhatná már.

talemaunique 2012.02.14. 10:36:26

Rengeteg regény, film van amelyek arról szólnak, hogy be lehet lelkesíteni ezreket, sőt, akár milliókat is egy-egy elmebeteg tézisei, "jobb esetben" egy-egy eszme mellett, rosszabb esetben ellene, de semmi nem képes igazolni a vérontást és az élhető világ elpusztítását.
De lám, időről-időre van keletje az ilyesminek. :(
süti beállítások módosítása