Izotóp

2014.02.26. 17:54

1) Mi is? Hát, EZ.
2) Mer'mér'? Hát EZÉR'...

Itt tartok éppen, a mára már félévesnél is hosszabb folyamatban. S talán most egyenesben vagyok, csak ki ne derüljön, hogy késő.... vagyis lószart, akarom mondani, ugyan dehogy késő, csak a fal és a zördögfestés esete hessegetődik elfele, ugye...
A lánc elemei,
- a második TEP augusztus 22-én való beépítése -ennek volt félévfordulója a minap-,
- az akkor napvilágra került méltatlan, négy, majd csak három centivel magasabb létforma elfogadása...,
- aztán az addig rejtett, de mára nyilvánvalóan onnan induló, akkor is érezhető, de azóta már-már viselhetetlenné fokozódó kín, s ennek hiábavaló bizonygatása, 
- majd levakarhatatlanságom okán végre valahára BEIGAZOLÓDÁSA
- s most jön a kiigazítás.

Jönne.
Vagy mi a retek.

Tanár úr -akinek a kezébe tettem teljes bizalommal az életem és akit határtalan tudással, kihívásokkal szembeni nyitottsággal és küzdőszellemmel bíró óriási szaktekintélynek ismerek s ismer el a szakma is-, nem látta e vápa elmozdulását -sem a térdem -2 db 2x1 cm-es- csontkinövését-, s elintézte a többször, soron kívül kért időpontban lejátszott kontroll vizsgálatom alkalmával a panaszaim  ennyivel:
- Márta, magának annyi baja van, örülünk, hogy járni képes! Nincs konkrét oka a fájdalomnak.
S ezt így -ismeretlen okú fájdalom- bele is írta minden alkalommal az ambuláns lapomba, csakhogy én nem álltam meg, mert hisztispicsa vagyok, ez oké, beképzelek ezt-azt, ez is oké -például sokszor, nagyon sokszor barátságot oda ahol legfeljebb leereszkedés vagy érdek van-, de a fájdalomnak nagyon széles skáláját ismerem, azt meg tételesen tudom, a csípőprotézis beültetés után a csípő NEM FÁJHAT. És pont. Ergo: mennem kell, amíg valaki el nem hiszi nekem ezt és meg nem teszi a kellő lépéseket.
A feljebb citált szárleszállós kérdős posztban írtam, hogy vödörelmozdulás végre leíródott, ám ez csak az első .de láthatóan az egyik, ha nem a legfontosabb lépés a normális állapothoz vezető úton, mert így mehetnek tovább a dolgok.
Persze még ez sem ilyen egyszerű, mert Juhász doktor javaslata, miszerint bölcsességfogak ki, majd fokozott gyulladás, utána csontosodás, sora túl sok veszélyt rejt magában, s vajmi kevés reményt a megnyugtató megoldásra, így elküldtem a kiírt röntgeneim -OORI-ban és itt, az SzTK-ban is a legfrissebbet- az OBSI-ba konzultációra. 
Persze ez nem ment egyszerűen és én, mivel egyáltalán nem értek hozzá elfogadtam az itthon kapott javaslatot csak egy ismerősöm, aki az OBSI-ban dolgozik, mondta, hogy ő nem nyugodt, megmutatná a cd-ket ott és kérne kontroll-véleményt, hátha valami nem teljesen kerek. S miután ez egyre rosszabb és nagyon régóta húzódik én boldogan belementem.
Tegnap este meg is kaptam a szóbeli kiértékelést.
Hmmm... nem nyugodtam meg nagyon.
Ennek nyomán ma reggel fél 8-kor, felszerelkezve egy üvegcse laborcélzott folyadékkal, mentem a háziorvosomhoz. (S azért olyan korán, hogy a vitt cuccot leadhassam még, mert labor itt reggel 9-ig van.)
Háziorvosom nagyon készséges, ismer, tudja minden történésem, s most is azonnal adta a megfelelő papírokat, és hozzá az útmutatót, jelesül: egyik laborvizsgálathoz és az izotópos röntgenhez ő nem adhat beutalót, arra csak szakorvosnak van kompetenciája, tehát ezekhez hová is menjek.
S mentem. Előbb vérvétel, aztán sebészet.
Ahol is egy eddig számomra ismeretlen orvos rendelt, aki nagyon szimpatikus, kedélyes, középkorú, tekintélyt kölcsönző magasságú úr. Elmondtam neki a mesém, mutattam a papírjaim -legfőképp azt, amelyiken leíratott a vápa elmozdulása-, s máris kaptam a kiegészítő PROCALCITONIN szint mérésére vonatkozó kérelmet, ám a másik javaslat, melyet szintén telefonon  kaptam előző este, pillanatnyi falba ütközött. Mondván, mi az, hogy IZOTÓPOS RÖNTGEN???? Azt mondta doktorbácsi, hogy olyan nincs, Ő olyanról még nem hallott.
Öööö.... nekem ezt mondták az OBSI-ból. 

Oké... akkor írt nekem a Szt. Imre Kórház (területileg idetartozik Batta) Izotóp Labor felé címzett beutalót, melyben megjelölte célterületnek a bal csípőm, s mikor átadta a beutalót, elmondta, ez így biztos nem lesz jó, mert tudomása szerint olyan nincs, hogy "izotópos röntgen"... én meg egyrészt annyira meglepődtem, hogy a falattaamásikat, másrészt az órák óta tartó ácsorgástól -mert csak itt-ott van számomra alkalmas szék- agyam a létfenntartásra fókuszált s nem bírta előadni a "kontrasztanyag" szót, pedig ott álltam, mankóimra támaszkodva, belül üvöltve a kíntól,meredten  magam elé bámulva s kutatva agyam helyén lévő -most vészesen üres- regiszteremben, hiszen nemhogy én ismerem ezt, de még allergiás is vagyok a kontrasztanyagra, mely ugye az izotópot, mint olyat, tartalmazza. Pedig így tán beugrott volna nagy tudású doktorbácsinak.... de sebaj... (Ja, arra a kérdésre, hoyg oda nem kell időpont? Csak odamegyek és kész? Ez volt a válasz: Ezt én honnan tudjam, nyilván nem így megy, de kérdezzen rá!) ((Hmmm...))
Utána torna, épphogy odaértem fél 11-re, Edit megmacerálta addigra zöldre állt talpam-lábfejem-bokám, majd mentem vissza háziorvosomhoz, hogy megnézze, valóban rossz-e a kapott beutaló.
Tóth doktor -ahogy fent mondtam- nagyon készséges. Meghallgatott, megnézte a beutalót s már telefonálgatott is. Vagy négy kör alatt sikerült elrendezni a dolgot, hogy igen, az a beutaló erre jó, s a vizsgálat előtt igyak meg 1,5-2 l folyadékot és összesen 3-4 óra lesz az egész. 
Időpontot is kaptam, mely a legkorábbi szabad volt: március 19. reggel 8.00 óra.
No, ez egyrészt remek.
Másrészt meg két okból is nagyon szar,.
1) 18-án megyek Tanár úrhoz s szerettem volna vinni már az eredményeket, melyből látható az amire ő legyintett s melyet én féléve mondok,
2) reggel 8-ra én hogy a retekbe kerülök fel Battáról a kórházba? ('R' ÉPÜLET)

De ez csak kukacoskodás. Csodák márpedig vannak, tehát addig még alakulhat a dolog, lehet előbb is mehetek valahová, és ha nem, legalább a labort és a beutalómat Tanár úr orra elé rakhatom, másrészt meg már meg is van, hogy hol alhatok Pesten akkor, hogy ne hajnalban kelljen buszoznom ha marad ez az időpont.

A másik, nagyon csendesen, de ütemesen zakatoló tamtam a fejemben, hogy addig még van három hét... nehogy a gyulladás addig olyat tegyen csípőmmel, ami jóvátehetetlen... de ezzel nem is foglalkozom.
Nem.








Ami késik, az később van. És pont.




A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr998243006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14479 2014.02.26. 23:51:26

Bocs, ezt nem bírtam végigolvasni. - ami az én bajom. :) Mit is mondhatnék? Talán azt, hogy amíg a humorérzéked megvan, minden O. K.? Vagy: Ha ne adj' isten! még nálad pechesebbek is olvasnak, reményt adsz nekik? Ez így durva. Nem csak "nekik". Nekem is vannak "gondjaim" (két éve operáltak tüdőrákkal, de ez nem fájt, úgy egy hétig voltam kórházban), de ki az, aki hozzád képest ne érezhetné szerencsésnek magát? Ez meg már kegyetlenség? Ejhh! Ne törődj vele!

265594 2014.02.27. 00:49:07

Hmmm.... ilyenkor meglehetősen rosszul érzem magam. Vagyis kicsit. Vagy nem is tudom, szóval, ezt nem lehet súlyozni, miszerint az én játszmám nagyobb, nehezebb, mint másé... Azt mondom erre, hogy mekkora mák, hogy ez fáj... így -legalább nekem- nyilvánvaló, hogy nem stimmel valami. És ezt komolyan mondom. A humor, legyen az bármilyen morbid, speciális, kifacsart is, szerintem a túlélés elengedhetetlen kelléke. Egyébként szoktam mondani, hogy ha nyavalyog valaki -és ezt minden pejoratív él nélkül mondom, nem gúnyosan, csak így sarkítva- akkor egy pillanatra nézzen le arra a szintre, ahol az ilyen gondok töltik ki az élet minden percét... ahol ha épp nem fáj akkor az maga a kikelet, vagy ahol óriási kontinenst átszelő győzelemnek számít, ha fakanál nélkül tudom befűzni a cipőm.... (erre sajnos féléve nem volt már példa... de remélem, lesz még ilyen!!!)) Éppen ma beszélgettünk egy ismerősömmel, akivel soha nem találkoztunk, de sokszor segített már nekem -, erről a témáról, hogy ilyenkor, amikor fenekestül felfordul az élet egy betegség okán, mondjuk, akkor megváltoznak a prioritások. S ez nagyon fontos. Nagyon fontos ezt tudatosítani magunkban, s elengedni a már meg nem tehetőt esetleg. Na, kezdek összevissza beszélni, úgyhogy befejezem mára. Vagyis meggyógyultál? Ha igen, gratulálok, ha még nem végleges a gyógyulás akkor pedig sok-sok türelmet és kitartást kívánok... illetve akkor is gratulálok, mert a rák, magában egy nagyon sokat elváró helyzet. Nagy erő kell a küzdelemhez, s én drukkolok nagyon neked!

328387 2014.02.27. 17:44:14

Ez a gyulladás téma tényleg aggasztó. Nem kéne beszélne a dokival, hátha megfeledkeztek róla, és kérni valami gyulladáscsökkentőt addigis?

265594 2014.02.27. 18:18:28

Előbb leletnek kell lennie amiben konkrét értékek vannak, gondolom. Holnap reggel lesz már egy részeredményem, mert a vérmérges cuccra az ajánlással már lecsúsztam a labor nyitva tartását, ezért azt holnap intézem, s ami sokkal pontosabb az majd a röntgen lesz, de az meg még majd három hét. Úgyhogy nem tudom. De közben mindenképpen szedek majd Augmentint, mert a fogaim kilakoltatása okán, arra már kaptam receptet, s az ugyan nem tudom, hogy szélesspektrumú-e, de antibiotikum, ez biztos, ennyivel is előrébb leszek. Na, nagyon fáradt vagyok megint. Bocs,

328387 2014.02.28. 16:31:36

Ha van ilyen gyanúja, szerintem ne várjon három hetet, mert az orvos is ember, lehet hogy elfeledkezett a problémáról. Nem tudom, telefonon lehet-e ilyen kérdéssel fordulni mondjuk a körzeti orvoshoz?

265594 2014.02.28. 16:42:47

Tud róla, és tud több szakorvos, sőt, professzor is. Alakul a dolog, három hét múlva van a legkorábbi időpont. Viszont ma vették le a procalcitonin méréséhez a vért -előbb azt hitték, fizetni kell érte, olyan ritka itt ez a vizsgálat, aztán meg nem tduták megmondnai mikorra lesz eredmény-, viszont a teljes vérkép elkészült és abban ugyan kicsit magas a süllyedésem, de annyira nem, hogy valóban nagy baj lenne, tehát nem csontelhalás van valszeg, csak "sima" vépakilazulás. Amit egy egyszerű műtéttel korrigálni lehet.
süti beállítások módosítása