Tavaly ősszel volt az ELSŐ, tegnap pedig a második.

Tilla -ő volt a szpíker- a végén azt mondta:
- A rendőrség adatai szerint, körülbelül kétezren vagyunk, tehát politikusok nyelvén azt mondom -mint mikor saját táborukról beszélnek- tizenhatezren vagyunk!!!

A 0-nál gyülekeztünk és már ott látszott, hogy sokan, sokkal többen, mint tavaly leszünk. A szervezés jó volt, bár naná, nekem megint kalandosan sikerült csak odajutnom, tekintve, hogy marhára nem jár a 19-es villamos, így Deák tér 49, onnan pedig 16-os minibusz, mely egyik sem akadálymentes, naná, s a második járművön már kerekesszékkel együtt mentünk, hisz Magda a Deákon várt rám, s hozta magával azt addig is, onnan pedig együtt mentünk a célhoz.




Sok-sok lufi, sok-sok ember, remek volt. Épp előttünk állították össze a mobilszínpadot, mely egy teherautó platója volt, s ahol a NEM ADOM FEL együttes adott koncertet. Az talán lekicsinylően hangzik, de muszáj kimondanom, egyszerűen mindent elsöprően lelkesek voltak, s nagyon kerek, összeszedett, nagyon klassz koncertet nyomtak. Jó volt ott lenni!





Erről nem találtam felvételt, de íme egy korábbi:




Ezután a sok embert irányba kellett terelni, a tavalyihoz képest az is nagyon pozitív változás, hogy aki nem képes ennyit gyalogolni -cirka 1 km- annak rendelkezésére állt egy sor riksa, illetve olyan hatszemélyes, pedálos "izébusz"... tehát senkinek sem kellett kényszerűen gyalogolnia. Rengetegen voltunk... és én ettől mindig elolvadok... :)
Elhangzott a Belga átirat is, mely nagyon ütős... hisz AZ A BAJ...
És ott volt megint Szekeres Pál is, tudtam volna vele beszélni most is, de a tavalyihoz képest kifejezetten azt éreztem, hogy "pusztába kiáltott szó" lenne minden kísérlet...
Szóval, ott tartottam, hogy sorba rendeződve elindult a tömeg a Lánchídon át az Erzsébet térre. S a közepén megállva -jó sokat kellett várni az elejének, hogy a menet vége is felérjen a hídra-, mind egyszerre engedtük fel a gyülekezési ponton kapott lufikat. Mikor azt átvettük, kértek minket, hogy mindenki írjon valamit, mondjuk egy kívánságot a lufijára... no, én, Magda filcével, ráírtam, hogy "Fényt az agyakba!" és "Szolidaritás - SzoliFÉT"... höhö..
Ha már...





Jó pár ismerőssel is összeakadtam és ez is a szívet melengető érzés.
Az imént küldte át VAJDA ZOLI -aki gyönyörű gyerekeivel szintén ott volt- ezt a videót, melyen rontva az összképet én is rajta vagyok, de a lényeg is: a híd közepén egyszerre elengedett lufi-rengeteg. 











Majd e lufi-katarzis után irány a tér. Ott igazi majális hangulat, rengeteg ember, jókedv, koncertek, fánk, miegymás...

Sajnos nem tudom a két ütős formáció nevét, akik itt felléptek, illetve egyikük a menetet is kísérte s adva a ritmust doboltak végig, majd utánuk jött Beck Zoli. Öreg vagyok, de ámulattal tudom átadni magam ennek a zseninek, annak, ami megtalálható Kiss Tibiben is, és ők pl nekem a_fenoménok. Nos, valami kis hibám nekem is lehet, nem?? :D
Három számot jött előadni, egyedül, egy szál gitárral, Leonardo Di Caprio-nak álcázva magát, de ahogy közben mondta: így lesz háromból négy.. és lenyomott egy extra track-et is. Én meg, mint maci a málnásban ittam szavait.... ez volt az egyik a négy darab közül:





Ezután -én öregnéniségem jogán elmondhatom: euforikus állapotban- sajna  mennünk kellett, mert jelenésünk volt egy KÉZFOGÓ-n...

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr708243422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2015.05.18. 15:45:30

a videóból nekem is úgy tűnik, többen lehettetek kétezernél. de a lényeg nem is ez, hanem hogy jól éreztétek magatokat. most már csak arra volna szükségeket, hogy mindenütt lehessen akadálymentesen közlekedni és utazni. no de ma még elképzelhetetlen, hogy éttermekben és más szórakozóhelyeken legyenek kialakítva minimum egy 5-6 négyzetméteres mosdó-illemhelyek, amit fölszereltek különféle kapaszkodókkal, dönthető tükörrel, a bejárati ajtaja elég széles, a vécéülőke funkcionáljon bidé és szárító üzemmódban is, mint pl. ez: https://www.youtube.com/watch?v=RE5q998IbQQ

265594 2015.05.18. 16:51:52

Nos, erre létezik szabvány. Bájos ez a videó, elhiszed, hogy mi, rokik, vagy nem is, csak magamról beszélek, én megelégednék azzal, ha a szabványt betartanák? És nem a látszatot, bár az is előrelépés sok esetben, de a fordulókör mérete nem mindegy, a szaniter magassága nagyon nem mindegy, a kapaszkodóK megléte szintén nem mindegy, a dönthető mosdó-tükör és térdszabad mosdó kurvára nem mindegy.... és akkor nem ragaszkodnék semmi ilyen faxnihoz... A lényeg ebben -csakúgy talán mint az lmbtq emberek esetében az előbújás, bár, tény, a mi létünket nem tagadják el, "csak" lehetetlenné teszik a megjelenésünket, mert pl a közlekedés... ugye...

13118 2015.05.18. 17:26:28

egy kerekesszékes tömegközlekedése, vagy ahogyan ma nevezik, a közösségi közlekedése, szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik. hosszabb idejű előkészületet, tervezést és körültekintést igényel, mint másnak, ha ő pl. gondol egyet és máris útra kelne. akad olyan is, akinek mindez nem okoz gondot, de ő nem nálunk él: https://www.youtube.com/watch?v=iJ8shk40dnI

13118 2015.05.18. 17:36:57

ez a fiatal lány még egyszerűbben oldotta meg, igaz, az autóját is spéci gyártották: https://www.youtube.com/watch?v=a8Esj5t-aio a videó végén lehet látni, hogy a tengerentúlon külön a kerekesszékeseknek gyártanak autókat.

265594 2015.05.18. 17:42:58

Én is ismerem ezeket a megoldásokat,soroljam ugyanazon a síkon az érveket mit az előbb a mosdónál? Hogy a megálló ne félméter magas szigeten legyen? hogy a busz alacsonypadlós legyen? hogy ne legyen középen fi korlát? hogy legyen a kialakított helynek biztonsági öve? hogy a sofőr ne tahóparaszt legyen? És pl, hogy a rezsim ne a saját zsebére egyezzen meg az autóipar csókosával és állítson be "esélyautónak" egy arra tökéletesen alkalmatlan gépkocsit?

13118 2015.05.18. 18:33:19

félre ne érts, nem felbosszantani akartalak, csak most gondoltam bele mélyebben ebbe a helyzetbe. a feltett videón szimpatikus a tömegmegmozdulás, látni sok mosolygós arcot. jól írtad, majális hangulat volt. ez elgondolkodtatott, mert úgy tűnik, mindez kevés. aranyosak vagytok a felvételen, ha államtitkár volnék, még a szívem is mosolyogna. utánaolvastam a témának és ezt találtam: állítólag az USA-ban 1960-tól indult be egy folyamat, amitől nagymértékben változott a társadalmi hozzáállás. náluk akkor se volt, és ma sincs valami nagy szociális háló, régen, a lehetőségek országában, a sérült emberek elzártan intézetekben élték le az életüket, vagy a családjuk tartotta el. néhány gyermekbénulásos egyetemista kezdte el a harcot, ennek eredményeként kórház helyett kollégiumban a többi diák között szállásolták el őket, amit akadálymentesítettek és személyi segítőket is kaptak. mozgalmuk aztán kiterjedt az egész országra. ők is rendezvényeket, fórumokat, és utcai demonstrációkat szerveztek. és most jön a lényeg: de az egyenlő elbánáshoz mindez kevés volt. hiszen a maguk akaratából sok mindenre nem bírtak felszállni, feljutni, eljutni, és munkát kapni. ezért radikalizálódtak. blokád alá helyeztek középületeket, buszokat. ennek eredményeképpen ma már olyan törvényt iktattak be, amely az USA-ban tiltja a fogyatékkal élő ember hátrányos megkülönböztetését mind az állami, mind a privát szférában. ez érinti az élet minden területét: a foglalkoztatást, az oktatást, az egészségügyet, a szolgáltatásokat, stb csakhogy, ha ma ott valakit beperel egy fogyatékkal élő, hogy az megszegte ezt a törvényt, annak súlyos kártérítést kell fizetnie büntetésül. nálunk nem hallottam ilyen perekről. pl.: írod, iszonyú problémás volt eljutnod a 0-ás kilométerkőhöz, mert nem volt egyetlen akadálymentes busz-villamos se. és próbaper? és nemcsak te perelnél? nem tudnátok szervezni egy blokádot, félnétek, hogy a rendőrök elhurcolnának benneteket? ennek lenne sajtóvisszhangja még külföldön is. pl. egyszerre vagy 20-30-an kerekesszékekkel megszálljátok az egyik metrólejáratot, hogy metróval akartok utazni. vagy ugyanennyien kimentek a Keletibe vagy a Nyugatiba, utazni szeretnétek ... és tényleg kirándulnátok valahová. vagy a Blaha Lujza térnél átakartok jutni az egyik oldalról a másikra. vagy hajóval kirándulnátok egyet Leányfalura és ebédelni szeretnétek valamelyik étteremben, és ott kézmosás-pisilés. ha nem, hát nem. biztosan jól fog sikerülni és sokan lesztek a következő rehab critical mass-on is. (mindezt nem bántási szándékkal írtam)

265594 2015.05.18. 19:48:12

Jogos a felvetésed, csakhogy állatok, gyilkos gecik orbánék, de nem hülyék. Az akadálymentesítési törvényt, mely EU jogszabályok alapján -melyek magasabb rendűek a hazai törvényeknél, mert ez nem tagállami hatáskör- komplex akadálymentesítést ír elő az új épületeknél, új rendszereknél -funkcióváltás vagy közlekedés pl-, úgy írták meg itthon, hogy annak végrehajtási bizbaszában már a határidőt -mert az tagállami jogkör már- azt hiszem hatszor módosították, majd az utolsó alkalommal ki is vették a szövegből, s helyettesítették az "igyekezni kell" terminussal. Tehát már perelni sem lehet. Valszeg azért, mert jó pár ilyen per volt. És hidd el, ha tudom, hogy nem lesz kézzelfogható eredmény, akkor is csinálni kell, mert ilyen vagyok. És akik csinálják, ebben bizonyosan hasonlítanak rám.. vagy én rájuk... Mert én úgy születtem, hogy alapfelszereltségem az, hogy "lehajtott fejjel nem vagyok hajlandó a vagonba sétálni"... anélkül gondolom ezt, hogy neheztelnék arra, aki viszont igen. Remélem, érted. Az is tény, hogy az elfogadás egy olyan irány nélkül, ami a tömegeknek kvázi példát mutatna, nem megy. mert lám: sikerült elérni, igen piciny ráfordítással, hogy mindenki csalónak gondoljon minket. Pedig ha csak az akadálymentesítést nézem, az messze nemcsak a nyomorékoknak kell. Elég egy lábtörés és máris... de a babakocsi vagy az időskor még csak nem is negatív változás... s aki van olyan "szerencsés" megéri azt... Ja,és nem Te húztál fel, kicsit zizi vagyok ma... sok ez már öreg fejemnek... :)

13118 2015.05.18. 20:48:14

nos, ha a próbaper nem járható út, akkor talán szervezhetnél egy hajókirándulást kerekesszékeseknek. mondjuk pünkösd vasárnap (vásárolni amúgy sem mehettek) napos időnek néz ki, habár csak 20 fok körüli hőmérséklettel. de lehetne indulni május 30 szombat, vagy 31 vasárnap, szintén napos idő és 25 fok körül lesz. a hajó a Vigadó térről indul 10.00 órakor és Szentendre belvárosánál van 11.30 órakor itt kiszálltok vagy 20-30 kerekesszékkel és megnézitek, hol lehetne valamit olcsón enni. innen 17.00-kor indul vissza a Visegrád felől érkező hajó. 18.00 órakor megérkeztek a Vigadó térre. most még csak saját kamerákkal szervezném, sajtó nélkül, a következőt a sajtó értesítésével. mondjuk először bemutatnátok, hogyan juttok el a hajóállomáshoz. aztán hogyan a kerekesszékekkel föl a hajóra. de azt gondolom, ha ott megjelennétek csak 10 kerekesszékkel is, a MAHART nem akarna elvinni benneteket mondván, szándékotokat nem jeleztétek előre. kontra: miért, a többi utas jelezte előre a sétahajózási szándékát? ha rövidesen nem léptek ilyen útra, akkor az állami vezetők is nagyon fognak nektek örülni, mennyire vidáman tudtok demonstrálni, mint most ezen az RCM-en is.

265594 2015.05.18. 20:59:21

Én mankóval járok, vagy mopeddel itthon, csak hosszabb távon kell kerekesszék, és sok ilyen "figyelemfelkeltő" akció volt és van is. Nem üti át a média ingerküszöbét. Ezt komolyan mondom.

13118 2015.05.18. 21:03:54

ha nem, hát nem. (édesek vagytok a videón, sok ilyet rendezzetek még, így Orbán Viktor is elégedett lesz veletek)

265594 2015.05.18. 21:13:38

Gúnyolódhatsz, de nincs igazad. orbánt meggyőzni lehetetlen. Egyet érhetünk el esetleg, hogy visszaszerezzük a társadalom toleranciáját, a szimpátiáját. És azt nem lehet kívánságlisták szajkózásával, egyébként olvastad az Elvárjuk!petíciót? Mert ha nem, gúnyolódj tovább nyugodtan.

13118 2015.05.18. 21:45:50

nem gúnyolódom, ténymegállapítás. petíció? az tényleg jó. el lehet olvasni, és arra lehet választ írni. de már más ügyön vagyok, most épp azt nézem, hogyan bonyolódnak bele egyre jobban a saját hülyeségükbe, és ki tudnak-e mászni belőle? : https://www.youtube.com/watch?v=ie3PwlYojyw (még nem láttam ezt a filmet)

265594 2015.05.19. 07:30:25

Gúnyolódsz. De megértem, az a furcsa, hogy mindig először azt hiszem, már nem csinálod ezt. :) Este ránéztem a filmedre de már nem is emlékszem, majd ma lesz tán időm. :)
süti beállítások módosítása