Nézd meg! A zenéje meg totál elszállt cucc, úgy ahogy van...:))

Kontroll


Színes magyar film, 2003

Főszereplők: Csányi Sándor, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Kovács Lajos, Kulka János, Cserhalmi György, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Nagy Zsolt, Szabó Győző, Balla Eszter Eszenyi Enikő
Rendezte: Antal Nimród
100 perc

Budapest Film
Megvásárolható: 2004. 09. 01.

szereplők:
Csányi Sándor ... Bulcsú
Mucsi Zoltán ... Professzor
Pindroch Csaba ... Muki
Badár Sándor ... Lecsó
Nagy Zsolt ... Tibi
Mátyási Bence ... Gyalogkakukk
Szabó Győző ... Árnyék
Balla Eszter ... Szofi
Nádasi László ... Laci
Scherer Péter ... Főnök
Kovács Lajos ... Béla
Horváth Károly ... Tamás
Cserhalmi György ... Öltönyös
Kulka János ... Feri
Bicskei Kis László ... Doki
László Zsolt ... K
Mihályfi Balázs ... Gonzó
Tóth József ... Róbert
Eszenyi Enikő ... Spicces nő
Derzsi János ... Utolsó utas
Lázár Balázs ... Nagydarab krapek
Völgyi Melinda ... Nagymellű nő

fényképezte:
Pados Gyula

vágó:
Király István
látvány:
Hujber Balázs
jelmez:
Breckl János
zene:
Neo
producer:
Hutlassa Tamás
Antal Nimród

Ki ne érezte volna már úgy egy adott pillanatban, rövid vagy hosszabb élete során, hogy ki kell lépnie megszokott környezetéből. El kell bújnia a világ elől. Menekülni a múlt elől, saját maga elől és a jelenből egyaránt. „Eltűnni a föld színéről”. Bulcsú (Csányi Sándor) életében is elérkezett ez a pillanat…
A film a mese és a valóság speciális keveréke.
Történet egy furcsa fiatalemberről, Bulcsúról, az ellenőr társakról egy rivális ellenőr csapatról, és mindarról, ami körülöttük van.
Az utazók és a jegyellenőrök - jól ismert - drámai, de legtöbbször komikus viszonyáról.
Egy kegyetlen gyilkológépről, aki utasokat lök a metró elé és a metróvezetőség embereiről, akik számára csak egyetlen fontos szempont létezik az utasok metróba vetett hite.

Egy időről-időre feltűnő különös alakról, a Gyalogkakukkról akinek kedvenc szórakozása, hogy magára haragítja az ellenőröket, hogy azok heves izgalmak közepette üldözni kezdjék a folyosókon, a peronokon, a mozgólépcsőn és a sínek között.
Béláról, a bukott mozdonyvezetőről (Kovács Lajos), aki most „csak” metrókocsi vezető.
Szofiról (Balla Eszter), - Béla lányáról, akinek kedvenc időtöltése, hogy naphosszat metrózik.

INFÓ


A film Antal Nimród első játékfilmje. Korábban sikeres kisjátékfilmeket, videoklipeket, reklámfilmeket készített. Pados Gyula több külföldi játék és televíziós film operatőre, számos hazai és nemzetközi szakmai díjak birtokosa.. A film producere Hutlassa Tamás, az elmúlt időszak egyik legsikeresebb magyar mozifilmjének (A miniszter félrelép) magyarországi producere.

Az öt ellenőr

Muki régi álmát, hogy rendőr legyen, a harmadik elbukott vizsga után adta fel, majd elsőre felvették az ellenőrök közé. Azóta itt dolgozik.
Lecsónak ez már az ötödik munkahelye, elbocsátásainak oka minden esetben igénytelen higiénés megjelenése volt. Ezen a munkahelyén még nem érkezett panasz.
Professzor már több mint harminc éve a társaságnál dolgozik. Szakmai könyve, a Szabályzat és etika minden kezdő ellenőr kötelező olvasmánya.

Tibinek ez az első munkahelye. Szülei szerették volna, ha átveszi a családi hentesboltot, de mivel nem bírja a nyers hús és a vér látványát örömmel jelentkezett erre a munkára.
Bulcsú egy éve dolgozik lent, és pár hónapja nevezték ki csapatvezetőnek. Nem ellenkezett.

A főnökség


Kisfőnök szeretett volna ellenőrként bekerülni a vállalathoz, de a pszichológiai vizsgálaton neurotikus magatartása miatt még rásegítéssel sem ment át.
Gyanakvó fél az ellenőröktől de a nagyfőnöktől is, akiről köztudott hogyan söpörte ki pozíciójából az előző vezetőt. Nagyfőnök több éve van a cégnél, de még soha nem látták a segédje nélkül megjelenni.

Béla és Szofi
Béla egész éltében rajongott a vonatokért. Mozdonyvezetőként élte boldog életét, de egy rejtélyes baleset miatt el kellett hagynia szeretett munkahelyét.
Legféltettebb kincse lánya Szofi, aki Béla legnagyobb örömére egy vonaton született, amikor húsz évvel ezelőtt volt feleségével hazafelé utaztak a Fekete - tengertől, Szófián át.

Gyalogkakukk
Alapító tagja az Utazók Felszabadítása Társaságnak. Már több, mint száz ellenőrt lefújt, Mukit pedig legalább háromszor.

Kripli
Több generációs ellenőr családból származik, apja és nagyapja is a társaságnál dolgozott. Sínezésben bajnok, tizenkét győzelem után azonban a tizenharmadikat elvesztette.

Gonzó és csapata
A leghatékonyabb ellenőrcsapat a metróban. A főnökség kedvence Gonzó, aki sajátos kritériumok alapján válogatta össze társait.
A bevételek nagysága miatt a főnökség szemet huny erőszakos módszereik felett, mellyel a büntetés megfizetésére kényszerítik az utasokat. A "Gonzó csapat" sokszor a kollégákat is megverte, Mukit például háromszor.

Antal Nimród rendező:
- Van egy szakma, amit mindenki utál. Az ellenőröket mindenki utálja, és érdekes témának tartottam, milyenek lehetnek ezek az emberek valóban. Az ellenőr, mint foglalkozás, az annyira magyar dolog. Ahogy kinéznek, és ahogy a karszalaggal felszálltak annak idején, és ilyen kis terrorcsapatként működtek... Két szakma volt, amit nem ismertem Amerikában, ami számomra teljesen újdonság volt, amikor Magyarországra jöttem: a vécés néni és az ellenőr. És valljuk be, a kettő közül az ellenőr az izgalmasabb filmtéma... A másik meg a budapesti metró. Ha egy külföldi először lemegy oda, mintha egy Tarkovszkij-filmbe csöppenne: tiszta Solaris. A metró elképesztő helyszín, hihetetlenül néz ki az egész ahogy van, már a peronok is iszonyú izgalmasak, és belegondoltam, milyen lehet a kulisszák mögött, az alagutak, a csövek... Misztikus az egész, mindenféle pletykák terjednek róla, például hogy van egy Kádár-alagút meg egyebek... Ez utóbbiról egyébként a mai napig nem tudom az igazságot.

(A cikk forrása)

(Antal Nimróddal egy lényegi beszélgetés, már úgy értem, lényegi, amennyiben neked is az a lényeg, ami nekem: íme)

--------------------------------------------

Ja! És hogy mit jelent nekem?

"Amikor már évek óta úgy kelsz föl, hogy minden áldott nap, minden csatát meg kell nyerned, mindig be kell bizonyítanod, hogy te vagy a legjobb. Nagyon elkezdtem félni, hogy mi van, ha nem én vagyok a legjobb? Nem akartam félni!" /Bulcsú/

Hát, nekem ezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr901596831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása