Augusztus 17.

2009.08.13. 11:34

Rudolf Hess
NS Front
Helsinki BIzottság
Rendőrség
Törvénykezés

Józan ész.

Egy ideje megy a huzavona, s egyre közelebb kerül az ominózus dátum. Nem értem. Egyszerűen fel nem foghatom ezt az egészet!

De mielőtt rátérnék a mostani helyzetre, fel kellett idéznem, hogy ki is pontosabban Rudolf Hess. A teljesség igénye nélkül, egy oldal. A mai, hozzá fűződő kultusz miatt egy mondatot ideteszek, mert számomra elgondolkodtató:  "
Hitler őrültnek nyilvánította, tárgyalásai sikertelenek voltak." Ebből a lényeg, hogy akkor a neonácik mindenekfelett "tisztelt" vezére -Hitler- véleménye mit sem számít, s az általa őrültnek nyilvánított embert akarnak éltetni hatalmas külsőségek mellett? Vajon miért? (Oké, költői kérdés volt. Sajnos tudom a választ.)

Találtam egy reflekciót egy igen független, s a.u.t.e.n.t.i.k.u.s helyen erről az eseményről, pontosabban arról, hogy ezt az ügyészség nem engedélyezi. Ebből is csak egy szakaszt teszel ide, de el kell olvasni az egészet, hogy kerek legyen a kép. Tehát: "
Kettős mércét alkalmaznak ismét a köztársaság őrei: betiltották a Rudolf Hess emlékmenetet, de a buzik és más deviánsok menetét rendre megvédik." Itt olvasható az egész. Azt hiszem, ismert a véleményem.

De továbbmegyek. A Magyar Helsinki Bizottság közleményben adta ki álláspontját, mely szerint nem tiltható be előre semmilyen megmozdulás, legyen az bármilyen szervezet égisze alá tartozó is. Az álláspont íme, de az utolsó mondatokat külön is ideteszem: "
Az, hogy a gyülekezési törvény még mindig nem teszi lehetővé azoknak a rendezvényeknek a megtiltását, amelyekről előre lehet tudni, hogy nem a Békés gyülekezési jog gyakorlását fogják megvalósítani, a magyar politika és jogalkotás szégyene. A jogszabályok hiányosságainak korrigálására ugyanakkor jogalkalmazó szervnek, mint amilyen a rendőrség és a bíróság is, nincs hatásköre. A jogszabályok hiányosságainak korrigálására Ugyanakkor jogalkalmazó szervnek, mint Amilyen a rendőrség és a bíróság is, nincs hatásköre."

Tudom, hogy a jog az acélhoz hasonlítható talán. Erős, és csak korlátozott mértékben ugyan, de rugalmas. Ám ha ezen a határon túl próbálunk mozogni, a vérmes jogvédők -tekintet nélkül az előjelre- visszalöknek. Nem kellene akkor ennek szellemében megelőzni az ilyen helyzeteket? 
Rudolf Hess semmilyen módon sem ünneplendő.
Egy ilyen felvonulás igenis félelmet kelt.
És ha az kell -mert nincs más mód- akkor a közlekedés akadályozására kell hivatkozni, ámde nem lenne tisztább a helyzet, ha végre leszögeznék, hogy van egy minimum határ?

(Bár, tudom. Sárga sapka, nem sárga sapka. Előbb-utóbb én is beleférnék, de nem látok más megoldást, mint pl. azt, hogy leírja végre az illetékes elvti, hogy az önkényuralmi jelképekkel összefüggésbe hozható eszmék s emberek ünneplése, étetése, a róluk való megemlékezés egyszerűen tilos. Mert maga a jelkép használata, már eleve tilos. Nem lehetne ezt tenni?) 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr911596124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása