Ősmagyar tévhitek

2010.11.06. 12:15

Avagy mi a frászkarika az a pompos?? De pláne a töki pompos?? 

Olvastam egy cikket (
ez egy ilyen nap), s ismét gondolkodóba estem.
Ezt most megtaláltam a hálón, bár nekem papíralapon van meg, itt előttem a Tv Paprika Magazin 2010. szeptemberi száma, s ebben olvastam az Ősmagyar tévhitek című értekezést.
És igen, lehet akármit is mondani, de nekem écám nincs arra -vagyis eddig nem volt-, hogy vajh mi a búbánat az a töki pompos. 
Megnéztem:


/Töki pompos itten készül, ni/

Nem lehet rossz, na. A cikk arról szól, hogy a történelem egyértelmű bizonyítékokkal szolgál arra nézvést, hogy pl a mangalica 1833-tól datálódik, előtte ez a fajta nem is létezett, hiszen ezt egy keresztezés során hozta létre József Nádor. (Csak remélni merem, hogy nem személyesen, de ez csak az én kerekeim zökkenése. Na.) 

De folytatja a sort és a rétest, a paprikás szalonnát, eleve a paprikát, nomeg a pörköltet is említve. 
A paprika és a krumpli, ugye amerikai eredetű, így míg azt fel nem fedezték, nehéz lett volna ezekkel a hozzávalókkal dolgozni a konyhában. Ja, hogy a nomád életmódot folytató ősmagyaroknál nem is volt helyhezkötött konyha? Na, ez a másik ami szintén behatárolja a dolgokat. Bográcsban főztek, és inkább csak főztek vagy szűk lében párolták az ételt, rengeteg fűszert használva. 
Csombort, turbolyát, citromfűt, zsályát, vadgyömbért, de előszeretettel fogyasztottak gyümölcsöket is a húsokhoz. Például az áfonyát vagy a fekete ribiszkét, aztán később., mikor már letelepedtek mézet és szőlőt is.

A cikkben az is benne van, hogy van olyan étel házhozszállítós cég, mely így hirdeti magát: "ősmagyar ételek", s egyik vezető étkük az említett töki pompos, melyben krumpli és paprika is van, nem beszélve az élesztőről, mely ugye kelt tésztánál elengedhetetlen, a ráhalmozott lecsóról, mely szintén nem ősmagyarok által elérhető hozzávalókból készül-, így tán ez a menüpont, nem felel meg a reklámban leírtaknak.
Nos, ilyet nem találtam, mármint ilyen céget, aki így reklámozná magát, ellenben találtam cikkeket az ősmagyar konyháról. Azt mindenki elismeri, hogy a felsorolt hozzávalók nem egyidősek a magyarsággal -már használatukat tekintve-, de ettől még -s ebben nagyon igazuk van- a főzés, ételkészítés speciálisan magyar volta ott érződhet minden falatban. S ez a lényeg, de azért nem árt nem elfelejteni ezeket.


/Magyar pirospaprika ehun terem e/

S egy kis paprika történelem, benne a magyar paprika nagyhatalom taglalása is.

Ja, és még annyit, a nyereg alatt puhított hús, az maga a ló. /Hajós András nyomán/ Ugye? Mert ez is egy meglehetős tévhit.




A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/4157418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása