+9./'12. - a képek

2012.07.29. 20:33

Végre ide tudom rakni a képek ici-piciny hányadát, hiszen ennyit majd egy napig tartott megetetni mindenféle tárhely agyakkal, ide pedig -hangsúlyozom- csak a "fölét" tudom legfeljebb betenni. De azt hiszem, ennyiből is látszik majd, nagyon megérte az a nap is.



Ez Cork buszpályaudvara, illetve annak az a részlete, ahonnan indultunk 10:30-kor.




Itt még volt szélessége a nemzeti főútnak...(Ez engem "mindig" lenyűgöz... és nagyon finom voltam...)






Tudom -és sajnálom-, hogy ebből nem látszik annyira, mint az valóban, s amennyire szeretném azt megmutatni, de valami elképesztő, lenyűgöző az öblök víztükrén, gyakorlatilag ki sem emelkedve abból, az azt átszelő hidak, már messziről a látványuk is, és azokon áthaladni olyan, nem is tudom... szóval... elképesztő és lenyűgöző... nem tudok jobb szót rá. Van amelyik épp olyan széles, mint az út, vagy még olyan sem, hisz két sáv elképzelhetetlen rajta -már játszásiból sem festik fel néhol a vonalat-, a forgalom mégis kétirányú, egyszóval, ihaj, na.




Na, ez azért már közelít a jó illusztrációhoz. Figyelembe ajánlom a "hová is esik a kormány vonala?!" kérdést útszélesség ügyében...







Városokon is átmentünk (menetrendem még mindig nincs, de majd lesz, ígérem...)




...és persze még többször a part mentén...




Lépten-nyomon elszórt meseházak az út mentén.




Aszongya 80km/h... ezeken az utakon... ööö...




Néhol birkákok is felfedezhetők voltak... különösen azon időpillanatot követően, hogy nyilvánosan megbocsátottam a mindenhol, gátlástalan mennyiségben előforduló tehén-populációnak... Ditte ismét kapva-kapott az alkalmon, s ezt is a hely szelleme rám gyakorolt delej-erejének tudta be, s ismét idézte az "édesjézus" szavam járását, mely itt nőtt ki belőlem... cccc....




Ugye, azért ez nem semmi!?




Gerda feje búbja és egy rakás vitorlás.



Ezt én simán le vattahajóztam Bantry-ben, de mint kiderült, tejes-palackokból készült a hajótest, s mintegy mementóként horgonyoz a vízen.






Színes házak a buszból...




Ahol a jegyet vettük a hajóra, mely a szigetre vitt minket.

Folytatás következik, mert Garinish Island megér egy külön mesét.

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr318243484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 2012.07.29. 22:22:09

"Na, ez azért már közelít a jó illusztrációhoz. Figyelembe ajánlom a "hová is esik a kormány vonala?!" kérdést útszélesség ügyében..." Persze közben ne feledjük, hogy a busz "jobbkormányos"! Szóval bele kell kombinálni, hogy a busznak a "baloldalon" kellene közlekednie!

251002 2012.07.29. 22:26:43

"...valami elképesztő, lenyűgöző az öblök víztükrén, gyakorlatilag ki sem emelkedve abból, az azt átszelő hidak, már messziről a látványuk is, és azokon áthaladni olyan, nem is tudom... szóval... elképesztő és lenyűgöző... nem tudok jobb szót rá. Van amelyik épp olyan széles, mint az út, vagy még olyan sem, hisz két sáv elképzelhetetlen rajta -már játszásiból sem festik fel néhol a vonalat-, a forgalom mégis kétirányú, egyszóval, ihaj, na." Csak egy jótanács... Persze nem a te sofőrödnek, mert hisz ő profi, hanem annak, aki magyarként először vezet autót Írországban. HATÁROZOTTAN KELL NEKIINDULNI! Akkor van esély, hogy a szembejövő fog megállni és félreállni. Netán visszatolatni. Ha meg mégis csak jön, akkor ajánlatos becsukni a szemet és úgy megpróbálni elmenni mellette! Mert nyitott szemmel esetleg megijednénk. Képzeljük még hozzá, hogy gyakran ezek a hidak bakhátasak, tehát nem is láthatod előre, hogy szemben valaki ráhajtott-e már a hídra. (Éjjel persze egyszerűbb. Lehet reflektorral villantani.)

251002 2012.07.29. 22:30:27

"Aszongya 80km/h... ezeken az utakon... ööö..." Egyszer olvastam az újságban - maguk az írek értetlenkedtek, hogy mit is jelent ez a tábla -, hogy ez nem ajánlott sebesség, csak egy emlékeztető, hogy 80 a megengedett. Szóval nem kötelező ennyivel menni. A busznak persze előnye van, mert magasan ül a sofőr és van esélye átlátni a sövény fölött. Személykocsival azonban mindig kalkulálni kell, hogy adott esetben meg tudj állni!

251002 2012.07.29. 22:41:39

"...nyilvánosan megbocsátottam a mindenhol, gátlástalan mennyiségben előforduló tehén-populációnak..." Ha már a tehénkékről is szó esett... Írországban több a tehén, mint a Homo Sapiens. Jobb soruk is van (amíg a vágóhídra nem terelik őket), mert nagyobb földterületeket birtokolnak, mint az ember a saját lakhatási céljaira. Különösen szembetűnő ez, ha a városi lakóházak 2-3 m-es előkertjeire, meg a nagyjából hasonló hátsó kertjeire gondolunk. Arra elég, hogy egy ruhaszárító kötelet kifeszítsél (hogy minek, azt nem tudom, mert egy hét alatt sem szárad meg a ruha annyi az eső), de arra már nem, hogy kitegyél egy ebédlőasztalt. Különben pedig az utcai járókelő (vagy a szomszéd) belenézhet a tányérodba, hogy mit eszel. Visszatérve a dologra a jómódú vidéki emberek lakótelkei mondjuk 0,2-0,5 acre (1 acre = 4.046,85642 m2 az imperial standardban), azaz 800-2000 m2, azaz 20x40-től 40x50 méteresek. A tehénkék meg olyan 5 acre nagyságú parcellákban kérődzenek minimum. Azt nem tudom, hogy mi a fenét csinálnak ennyi tehénnel. Hány tehenet eszik meg egy ír vagy angol egy évben? Kinek adják el a marhahúst? És a tejet?

251002 2012.07.29. 22:47:16

"Néhol birkákok is felfedezhetők voltak..." Ha birkákkal találkozol - mondjuk egy hegyoldalban, ahol az egész hegy egy összefüggő birkafarm - akkor a birka el sem szalad, mert ő van otthon. A gazda csak a színjelölés alapján tudja megkülönböztetni a saját birkáit a szomszédétól. Amúgy esetleg kéthavonta kikocsikázik a hegyoldalra, hogy megnézze, megvannak-e még. Mondjuk évente egyszer (a nyíráskor) vagy kétszer (a leadáskor) összeszámolja őket (meg a szaporulatot). A veszteség be van kalkulálva a szabad állattartásba. Ha kis barikákat látsz és nem zargatod őket, nem vagy agresszív, akkor előbb-utóbb egész közel mennek hozzád. ha kivárod, meg is simogathatod őket.

251002 2012.07.29. 22:48:59

"Gerda feje búbja és egy rakás vitorlás." A vízhőfokot fogadjunk még mindig nem mérted meg. Láttál fürdőző embereket? Szörfőzőket biztosan...

251002 2012.07.29. 22:50:40

"Ezt én simán le vattahajóztam Bantry-ben, de mint kiderült, tejes-palackokból készült a hajótest, s mintegy mementóként horgonyoz a vízen." Arra kíváncsi lennék, hogyan szedik össze egy vihar után a palackokat a parton?

251002 2012.07.29. 22:56:02

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&q=Glengarriff,+County+Cork,+%C3%8Drorsz%C3%A1g&aq=&sll=37.5325,-88.186124&sspn=18.949076,29.355469&vpsrc=6&ie=UTF8&geocode=FYykFQMdoj5u_w&split=0&hq=&hnear=Glengarriff,+County+Cork,+%C3%8Drorsz%C3%A1g&ll=51.749989,-9.552269&spn=0.115839,0.22934&t=m&z=12 A térképen próbálom követni, hogy merre is jártok éppen: Glengariff, Co. Cork, Ireland Mellesleg meghallgatnám a kiejtésedet, hogyan mondod ki azt a nevet, hogy CORK. Volt egy magyar srác, akinek egy hétig tanítottam, mégse tudta megtanulni.

251002 2012.07.29. 23:26:44

A tehénkékre visszatérve... Láttál már "sorakozó" teheneket? Tudod, minden 5 acres percellában van egy vasajtó, rendszerint a sarokban, de mindenképpen az út mellett. Ott szokott a gazda megjelenni (mondjuk egy kis tápsóval). Szóval a tehenek sorba állnak és várják a gazdát. Aki vagy tápot ad nekik, esetleg inni (bár itató és csap minden legelőn van), netán tápsót nyalogatni. Vagy viszi őket haza -fejni. Vagy elfogyott a fű és a tehénkék mennének tovább. Láttál már "sprintelő" teheneket? Ez akkor fordul elő, amikor megjelenik a gazda. Azok a tehenek, amelyek még "nem álltak sorba", ilyenkor "vágtában" sietnek a gazdihoz. Döbbenetes látvány egy akkora állattól mint a tehén, amelyikről úgy képzeljük, hogy járni is alig bír. Néha a tehénkék jókedvükben is szaladgálnak, ugrándoznak. Persze lehet, hogy ezek még fiatalabbak. Láttál már félelmetes bikákat? A 8 éves lányomnak volt egy "kedvenc" bikája. Úgy hívta, hogy a "Tökös Csávó". Persze, hogy a tökeire utalt. Nos ez a Tökös Csávó ott szokott legelni, ahol a Brian Ború fája van (Brian Ború az első ír nagykirály neve a X. századból. http://hu.wikipedia.org/wiki/Brian_Boru_%C3%ADr_f%C5%91kir%C3%A1ly) Szóval ezen a parcellán van egy óriási fa, amely alatt a legenda szerint a nagykirály megpihenni szokott. messze földön híres fa, turisták zarándokolnak oda, hogy megnézzék. Néha a villanypásztoron is átmerészkednek, hogy a fa alá telepedjenek. Látni kellene őket, ahogyan megjelenik a látómezőben a Tökös Csávó, hogyan szedik az irhájukat!

251002 2012.07.29. 23:36:39

Ha már a bikáknál tartunk... Egyszer mellékutakon kocsival eltévedtünk, mentünk körbe-körbe a parcellák között. Egyszer csak a kis (egynyomsávú) út éles kanyart vett és mintha erre még eddig nem jártunk volna, megálltam gondolkodni. Egyszer csak egy nagy múúúú, és egy nagy fekete bika nézett velünk "farkasszemet" hosszú, hegyes szarvakkal. A villanypásztor választott el bennünket (düledező kőkerítés lévén). nagyon úgy tűnt, hogy a bikának ezt gyerekjáték átugrani. Hát én sem gondoltam, hogy a bikától kérek útbaigazítást, de a férfiúi büszkeségem azt diktálta, hogy előremenetben hagyjam el a terepet, de a feleségem nem engedte! Ő ragaszkodott hozzá, hogy hátramenetben távozzunk! Pamplonában érezte magát. (Mi tagadás, volt egy kis igazsága!)

251002 2012.07.29. 23:55:27

De a legszebbek az ártatlan szemű, nagy szempillájú kis bocik. Ahol mi laktunk farmon Portlaw mellett (Co. Waterford), ott februárra volt ütemezve a bocik születése. Még a karámban is jártunk újszülött bocikat csodálni. De néhány napon belül már az anyjukat követik a legelőre. Az írek nagyon sok lovat is tartanak. A ló nagyon emberszerető és érdeklődő, különösen a kiscsikók. A gyerekeim iskolába menet meg szoktak állni a kőfal mellett a kezükben egy marék fűvel és a lovak odajönnek a füvet megenni. Néha a kanca a csikó és az ember közé áll, ha félti a kicsinyét, de ha megbarátkozik a gyerekekkel, akkor csak a szeme sarkából figyeli a csikót. Aztán ahogy a gyerekek mennek tova, jön velük a csikó is, meg a kanca is. Az írek Szent Patrik napja előtt megnyírják a hosszú szőrt növesztett lovakat. Ez elég mókás látvány, mert a bokájukon "zoknit" hagynak. Aztán a Szent Patrik napi parádén az egész család lóháton felvonul. A kisgyerekek persze a legkisebb lovakon vagy pónikon. Gyakran van mifelénk jelképes "rókavadászat" is, ahol komolyan beöltözve, felszerszámozva rengetegen vesznek részt szebbnél szebb kutyafalkával. nagy népünnepély az ilyesmi. Az írek dísznek tartanak csacsikat is - romantikából. "Fűnyíró" helyett a csacsi is jó! hozzátartozik a tájképhez.

204112 2012.07.30. 00:57:12

Sziasztok! :-))

251002 2012.07.30. 01:01:25

Szia! Itt várom, hogy mikor jelentkezel már... Tehénke ügyben...

265594 2012.07.30. 01:14:54

Sziasztok! Most is csak bekukk, mert szokás szerint kivagyok, mint a liba, csak befejeztem a mai szentenciát -s bár elvagyok maradva két nappal-, igyekszem. :) Nagyon örülök a beszélgetésnek, csak nincs erőm most belekotyogni! Folytassátok, lécci! :))

251002 2012.07.30. 01:23:11

Én folytatnám, de Nyírfa lehet, hogy a Tökös Csávótól megijedt.

265594 2012.07.30. 09:49:18

Na, azt az egy kommentet is bírtam telerakni kapitális helyesírási hibákkal, mentségemre legyen mondva, nagyon fáradt voltam. :) Tökös Csávó ijesztő jószág is lehet, nem csoda, hogy meghátrálásra késztet sokakat! :) De jön majd, ahogy ismerem, én is várom.

12635 2012.07.30. 09:54:17

Kellemes képek, néhol emlékeztetnek egy utazásomra...

204112 2012.07.30. 10:10:49

Itt vagyok. Kicsit visszavonultam , kellemetlen és méltatlan viták és megtapasztalások szomorítottak, aLEx, Te tudod, miről beszélek. De itt van ez a lány, tele élettel , és egy halom információval egy érettebb világból. :-))

251002 2012.07.30. 10:30:29

RE: 16. talema (szerkesztő) 2012. 07. 30. 9:49 "Tökös Csávó ijesztő jószág is lehet, nem csoda, hogy meghátrálásra késztet sokakat! :) De jön majd, ahogy ismerem, én is várom." A Tökös Csávót? Bocs a tréfáért! Időbe tellett, míg megértettem, hogy Nyírfára gondoltál. Persze, hogy jön majd...

251002 2012.07.30. 10:32:04

RE: 18. Nyírfa 2012. 07. 30. 10:10 "Itt vagyok. Kicsit visszavonultam , kellemetlen és méltatlan viták és megtapasztalások szomorítottak..." Én meg éppen ezért jövök ide felüdülni... Fel a fejjel!

204112 2012.07.30. 10:43:12

Most pótlom az elmaradásaimat. A legújabbról is azt hittem, régi, azt írtam, ez kimaradt. :-)) No, helyre rázom magam. Igazad van, aLEx, ! Jóapám kétszer nősült, az első neje anyusom volt, a 2. egy nagyon belevaló, sokszor meggondolatlan hölgy lett. Apa természetimádó volt, e 2. felesége szintúgy, rengeteget járták az országot, felfedezni a vizeket, a hegyeket. Néha minket is bepakoltak a Trabcsiba, hát, tudjátok, nekem a Mátra szerpentinjei is soknak bizonyultak, bizony - bár még ateistának gondoltam magam - nem egyszer fohászkodtam , hogy csak ezt éljük túl, és soha többet nem kockáztatom az életünket azzal, hogy velük tartunk ! :-))

251002 2012.07.30. 11:35:33

Nyírfa! Ha tudnád, hogy mennyit vezettem szerpentines utakon! Nem egyszer a feleségem szólt rá, hogy "Te ne oda nézz!", mert annyira félelmetes volt. De én élveztem... Soha nem gondoltam, hogy oda nem kéne visszamenni, vagy egy másik szerpentines útra nem kéne ráhajtani. Volt olyan út, amire pont azért hajtottunk rá, mert elképesztően meredek volt. Nem tudtam másképp előrefelé haladni, csak 1-es sebességfokozatban. De nagy volt a kihívás: ITT FEL KELL MENNI! Volt olyan út az Isztriai félszigeten az Ucskán keresztül Opátiába, ahol úgy értünk le a tengerpartra, hogy izzottak a fékpofák (a Trabanton nincs motorfék). lepisiltem a kereket, majd kólás üvegben hordtuk a tengervizet, hogy hűtsük a fékpofákat. De megúsztuk, a fékpofák sem repedtek szét. Írországban is volt ilyen utunk. Úgy képzeld el, hogy az asszonykám alföldi, még egy 20 m magas dombon sem járt soha. Szántszándékkal felvittem a családot a Knockmealdown Mountains 800 m magas hágójára. Mint már említettem, errefelé "csupaszok" a hegyek és a szemnek nincsen gátja. Kilométereken keresztül látsz lefelé a szakadékba, 10-20 km-re is ellátsz. De körülötted minden meredeken lefelé van. Félelmetes annak, aki az Alföldhöz szokott. Pedig ha csak magad elé nézel az útra, akkor semmi különös. Nos, a bátyám felesége is alföldi. Amikor az Egyesült Kiráyságban először kellett autóba ülnie, akkor "sikoltozni kezdett", hogy ő itt soha nem fog vezetni! Az én asszonykám Magyarországon szerzett jogosítványt, de soha nem vezetett otthon. Mondhatnám, hogy tudatosan, mert akkor már Írországban éltünk: ne szokjon hozzá a balkormányhoz. És itt Írországban tanult meg a gyakorlatban vezetni. Például csúsztatott kuplunggal indulni, meredek lejtőn elsőbbséget adni az útkereszteződésben. Mindezt alföldi létére. És mindezt úgy, hogy pár nap után már neki kellett a gyerekeket iskolába vinni kocsival, ami nem kis felelősség. És tökéletesen megbízhatóan vezet, nagyon óvatos, nagyon körültekintő. Nem probléma sem a szűk út, sem a meredek lejtő.

204112 2012.07.30. 12:12:39

Hallod, aLEx, bátor kis asszonyod van, én lehet, hogy nem ülnék be melléd , sem egyedül, gyerekekkel meg pláne nem! :-)) Az viszont bölcs előrelátás volt, hogy inkább ott tanuljon meg vezetni. Azt szokták mondani, teher alatt nő a pálma, és ami nem öl meg, az megerősít. :-)) Az említett 2. feleség sem okozott soha balesetet, pedig elképesztő dolgai voltak, még apám haja szála is az égnek meredt tőle, pl. elengedte a kormányt, hogy megigazítsa a cipőpertlijét, nem tartotta be a szabályokat stb. Ezért nem is merte Apa komolyabb kocsira cserélni a Trabantot, félő volt, hogy , mondjuk egy Suzukival , röppályának nézte volna az országutat. :-))

251002 2012.07.30. 12:32:46

Pedig nyugodtan beülhetnél mellém a kocsiba, mert jól vezetek. Az asszonykám is biztonságban érzi mellettem magát, mert jól kiszámítható minden mozdulatom. Néha szoktam csak megtréfálni egy-egy ugratón, amin ő nagyokat sikít, de a gyerekek borzasztóan élvezik. Láttad az Esőembert? Egészen biztosan. Van benne egy jelenet, ahol az Esőember az apa bálványozott kocsiját vezeti. És kijelenti az Esőember: "Nagyon jól vezetek!" Már az én asszonykám is így szokott tréfálkozni. Megnőtt az önbizalma, de egyáltalán nem bízza el magát.

204112 2012.07.30. 12:45:05

aLEx: :-)))))
süti beállítások módosítása