Trianoni siralom

2014.06.04. 20:27

94 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá azt a békediktátumot, mely Magyarország területének közel háromnegyedét, polgárainak kétharmadát elszakította a magyar államtól. Igazságtalan döntés volt, minden magyar ember tragédiája. 
Itt az ideje, hogy létrejöjjön egy nemzeti közös nevező, korszakváltás kell a huszadik század nagy, nemzeti tragédiáinak kezelésében: rendezni kell végre közös dolgainkat a trianoni békeszerződés, a kommunista diktatúra és a holokauszt kapcsán is! A határon túli magyar közösségek érdekeit pedig minden anyaországi pártnak egységesen kell képviselnie.
Részletek:
http://w.egyutt2014.hu/trianon94"



/Kép is onnan/

Erre ezt írtam ott:

""Minden magyar ember tragédiája"

Gyerekek, történelem.

Európai Unió.


Dereng??????

Szavazatokat szereznétek? Most? És így?????????

Komolyan, sírok....

Megmondom én mi a tragédia....
"


És ideteszem az e kapcsán kialakult polémiát is. Íme:

"


  • Láng Attila D.
    Eddig még kizárólag a Trianonról való hallgatást (1990 előtt) és a vele való visszaélést (azóta) ismertem, el se tudom képzelni, milyen egyéb forma létezhetik. Jelenleg sibboletként használatos: aki gyanúsan zsidós vagy buzis, annak azt mondják, hogy Trianon, és akkor az illetőnek látványos zokogásban kell kitörnie, különben idegenszívű és fekélyként rágja a nemzet testét.
  • Márta T. Lencsés Remek kivonat.
    A kérdésem fenn, épp erre vonatkozik... hiszen az E ezzel eddig történelmi tényként foglalkozott, nem rítt ezen, ahogy a mohácsi vészen a tatárjáráson vagy miegyében sem, hanem tényként, történelmünk részeként fogadta el. De ez a tálalás nekem nagyon árpádsávos és merőben szokatlan ezen oldaltól.

  • Láng Attila D. Hadd biggyesszem még ide: nem, nem minden magyar embernek tragédiája Trianon. Akkor bizonyára úgy volt, később már nem. Darvas Iván, aki már csak eléggé magyar ember volt, mesélte, hogy rendszeresen összegyűltek az apja rokonai és zokogtak. Órák hosszat ment a sírás-rívás Trianon miatt. Ő maga, Darvas Iván ezt már nem érezte át annyira, öt évvel később született, azt értette, hogy az apjának és a rokonoknak ez fáj, de őneki nem fájt. Az ő fia pedig egyáltalán nem érti – mondja Darvas –, ez itt Magyarország, ez Románia, amaz Szlovákia, hol itt a probléma?
    Aki Trianon miatt óbégat, és nem tud felmutatni személyes érintettséget (nem az ükapjáét, hanem a sajátját, mondjuk gyerekfejjel elüldözték otthonról), az azért teszi, mert akar valamit. Szavazatokat, amikből az édes hatalom lesz. Vagy éppen katonákat, akiknek a hátán diadalra robajolhat az ellen ellen.



  • Láng Attila D.
    Azaz bocsánat, természetesen bármely határon túl élő magyarnak fájhat, hogy ő kisebbségi, azaz választania kell a szülőföldjén maradás és a magyarországi élet között, amely választás nekünk, határon innen születetteknek nem is érthető. Csakhogy az ilyen fájdalommal az a bibi, hogy általában nem a kisebbségi lét fáj, hanem a bánásmód, amit „élvez” a többség részéről mint kisebbségi. Ha Erdély Magyarország része lenne, attól még a népesség nagyobb része román maradna, és ő ugyanúgy kisebbségi lenne, csak másik trikolor lengene a hivatalokon.
    Hacsak persze nem azt tervezi, hogy akkor majd feltöbbségiesedik, és majd jól visszamegalázza a románokat. De akkor ugye Trianon megint csak egy eszköz arra, hogy arról ábrándozzon, milyen jó lenne elnyomott helyett elnyomónak lenni.
  • Márta T. Lencsés Köszönöm.
    Ezt is idézhetem?



  • Márta T. Lencsés Thx!

"

Szóval ez az én véleményem dióhéjban Trianonról, bőséggel és hálás szívvel kiegészítve Attila enyéimnél sokkal értelmesebb gondolataival.

.....................

És még.

"
Időpont: 1990. június 4-e, a Trianoni békeszerződés hetvenedik évfordulója. Helyszín: A Magyar Köztársaság Országgyűlése, plenáris ülés. Forrás: a Magyar Parlament jegyzőkönyve.

Az ülést megnyitja Dr. Szabad György házelnök.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársaim! Mindenekelõtt jelenlétellenõrzést tartunk. Kérem képviselõtársaimat, nyomják meg az "igen" gombot (308). A tábla 308 jelenlevõ képviselõt mutat. A bejelentetten távollevõ képviselõ száma 13. ÁIlamtitkáraink közül többen feltartották kezüket. Kérem, ismételjék meg (6). Azokról az államtitkárokról van szó, akiknek jelenlegi ülõhelyén a képviselõi gomb megnyomására nincs lehetõségük. Ezek szerint a jelenlevõk száma 314-re módosul. Köszönöm. Tisztelt Képviselõtársaim? Több oldalról fordultak hozzám képviselõtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselõtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselõi kivonulnak.) Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy ismertessem a mai és a holnapi ülésnap várható programját!

*

Bauer Tamás a húsz évvel ezelőtti kivonulásról: "Kövér László ingerülten utasította el a koronás címerhez ragaszkodók érveit, Orbán Viktor pedig még közel két évvel később is avíttnak nevezte az MDF történelemszemléletét, amelyből a trianoni megemlékezés is következett."(Népszava, 2010. május 22.)

*

Kövér László (Fidesz) 2010. május 21-én ugyanabban a Parlamentben ugyanarról a kérdésről, amely miatt 20 évvel ezelőtt kivonult (a Nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslat benyújtása előtt).

"A magyar nemzet tragédiái között a trianoni történelmünk legmeghatározóbb, legmesszebb mutató és legösszetettebb következményekkel járó eseménye. Nem folytatható, hogy nem nézünk szembe a kérdéssel...Ez a javaslat különleges az emléktörvények sorában, mert a 90 évvel ezelőtt történtek nem tudtak történelemmé sűrűsödni, nem váltak kitörölhetetlen részévé a múltnak, vitathatatlan elemévé a jelennek, és eligazító erejű tanulságává a jövőnek, hanem feldolgozhatatlan kollektív traumaként nehezednek a magyarság és a szomszéd népek közgondolkodására. "

*

Részlet az Akik téged teljesen hülyének néznek című ciklusból

"Eperjes Károly szerint a magyar nép három Trianont élt át, amikor elválasztották a kenyér héját a belétől, noha a héjában van a vitamin. Egyfelől, amikor elveszítettük az ország kétharmadát, majd szellemi Trianon pusztított 1994-ben, amikor a többség Isten nélküli civilizációt szavazott meg. 1994-ben a balliberális kormány bebetonozta az egészségügyet, a tanügyet, a médiát, a társadalom alappilléreit.  Harmadrészt 2004. december ötödikén, amikor a többség nemmel szavazott, a határon túli magyarok ügyében." (Talabér Márta Fidesz-képviselő honlapja)

*

"



Nos, most hogy álltok, nagyonmagyar feleim?

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr958243110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58395 2014.06.05. 07:01:23

Mit mondjak, a belépés egy embert próbáló feladat....:-))) (nem is őszinte ez a vigyorjel) Igen, Trianon egy tragédia, de olyan tragédia, aminek nagy részét magunk okoztunk magunknak... Az ország szétdarabolását nem lehet meg nem történtté tenni, de a kiömlött tejbe sem érdemes már belesírni.... Főleg most, mikor már generációk múltak el azóta... A történelem abból áll, hogy egyfolytában rajzolja át a határokat, természetesen az "átrajzolásban" aktívan részt vesznek az átrajzolás alanyai... És igen, a trend most az, hogy ezek a határok lassan kiradírozódnak, egyesek nagy sajnálatára, anélkül, hogy "dicső" harcban szereztük volna vissza....

60145 2014.06.05. 07:29:55

Kokóval egyetértve: Ma a (nem trianoni, hanem 1947-es) határok légiesülnek el. Az árokásók viszont lelkesen trianonoznak, szabadságharcolnak. Tehetik, hiszen az egyharmadvál is kevesenn, az kétharmad!

265594 2014.06.05. 08:27:14

Huh... nem tudom elmondani mennyire örülök, hogy itt nem agyatlan nácikat, hanem értelmesen gondolkodókat szólít meg e disputa.:) Kokó! A belépés nékem is okoz rendre tetemes hajhullást, ebben egyetértünk... meg minden utána írtban is. :) Atlasz! Igen. És nem értem az E ilyetén helyezkedését.Pontosabban ha jól értem, akkor hányok tőle...

265594 2014.06.05. 09:10:09

Aki minuszol az vajh miért nem önti szavakba véleményét? Ja, hogy csak rovásírással képes erre... vagy azzal pláne nem? :)

13118 2014.06.05. 10:04:17

a horvátok milyen kitartóak, még I. László rohanta le őket, közben Zrínyi Miklós horvát bán szerzett nevet magának a magyarok körében - igaz, Jellasics is, aztán végre 1991-től független országgá lettek 890 év után ... ők sem haltak ki, mint a magyar sem Trianon után. ma a valamivel több mint 4 millió lakosuk között él 14 ezer magyar .... a 90,4 % horvát és a 4,4 % szerb mellett, a magyarokat nem is nevesítik százalékosan sem.

265594 2014.06.05. 10:13:54

Mer nem nemzetiszívűek, hanem álságosak, azér!

60145 2014.06.05. 18:28:32

2. Elnézést kérek az elírásért a felesleges befejező mondatomban. 5. Hmmmm : Kiegészítés: A horvátok a középkori államot Könyves Kálmán megkoronázásától kezdve Magyar-Horvát Királyságnak nevezik a történelmi atlaszaikban. A náluk sikeresebb szlovének sokkal kevesebben és minden nemzeti önállóság és szabadságharc nélkül megtanulták Ausztriában, hogyan kell dolgozni, takarékoskodni, rendet tartani, stb. A szittyákat ez nem érdekli...

138137 2014.06.07. 09:03:40

Ha független történelem-szemléletet szeretnének, tessék elolvasni a kor törvényeit. Pl. az 1920. évi I. törvényt, ami a trianoni békeszerződés ELŐTT született, a "NEMZET" saját, szabad akaratából..... És aki megteszi, az maga is rájön, hogy a trianoni békeszerződés nem más, mint Horthy Magyarország nevű államának nemzetközi szerződésben való JÓVÁHAGYÁSA. Horthy nem a Magyar Királyságot újította meg a Magyar Királyság területén. Hanem Magyarország néven Új Államot hozott létre azon a területen, amiben az Antanttal megegyezett. Ami csak azért lett a magyar állam jogfolytonos állama, mert nemzetközi békeszerződés mondta ki a jogfolytonosságát, és nem azért, mert a Szent Korona szuverenitása alapján vagy a magyar nép akaratából hozták létre. Szóval a helyére kellene tenni végre ezt a nagy nemzeti hazugságot. És megnézni, hogy kinek milyen felelőssége volt abban, hogy Magyar Királyságként nem léptünk ki időben se a háborúból, se az Osztrák-Magyar Monarchiából, illetve milyen felelőssége van Horthynak és Apponyinak abban, hogy a Trianoni békeszerződésben nem egy/a Magyar Királyság szerepel jogutód magyar államként....

336586 2014.06.07. 10:48:39

Ha egyszer egy ennek megfelelö tartalmú elemzést olvashatnék a holokausztról is, akkor valahol egyensúlyba kerülhetnének a dolgok. De sajnos fikázni csak azokat lehet, akik Trianon miatt ajvékolnak. Pedig azért nem jár kártérítés senkinek.

265594 2014.06.07. 13:56:01

Peacekeeper! Valahogy az ugrik be, hogy horthy neve helyére most ovit lehetne írni, amit a Magyar Köztársaságot önhatalmúlag átszabta Magyarország-gá... és így tovább. Köszönöm. Napos! Drága szívem! Kártérítést szeretnél? Trianon miatt? Mert személyes kötődésed van? Ééééértem én. És megértem az óriási károd. És értem kifinomult ízlésed és csillogóan magas iq-d, hogy párhuzamot vonsz e kettő történelmi tény, tragédia között. Leülhetsz, kedves!

336586 2014.06.07. 15:47:25

10. Dehogy érted. Hiszen nem is akarod érteni, meg képtelen is vagy rá. De azért szeretetre vágytok.

265594 2014.06.07. 16:07:02

[napos](#3235186) Meglep, tudom, értem, de nem fogom bizonygatni. :) Higgy amit bírsz. :D Csak egy gondolat, hátha gyökeret ver, te okos: Trianonban egy nemzetközi jogi szerződés, egy több oldalú döntés született, mely egy vesztes háború kvázi megtorlása volt. A Holokauszt pedig egy nettó törvénytelen ember- és emberiség ellenes népirtás volt. Tudom, hogy nem, s nem is várom el, hogy derengjen, de én nem adom fel. A lehetőség előtted áll a felfogásra.

336586 2014.06.07. 21:29:46

Aha. Egy kázi megtorlás. A másik meg kvázi kiírtás. Mindenkinek a magáé fáj. De a másikét állandóan fikázni? Aztán csondálkozni az antipátián?

265594 2014.06.08. 08:17:28

[napos](#3235789) Kázi? Elismétlem, mert látom, valami már -ha nagyon haloványan is, de talán ott dereng elméd helyén. Szóval: "Trianonban egy nemzetközi jogi szerződés, egy több oldalú döntés született, mely egy vesztes háború kvázi megtorlása volt. A Holokauszt pedig egy nettó törvénytelen ember- és emberiség ellenes népirtás volt." Az első mondatban ott a "kvázi" -pls nézz utána a jelentésének!- a másodikban pedig nincs, vével sem, pláne nem hibásan. Az pedig, hogy a hithű nácik, vagy még rosszabb esetben elvtelen, gondolat-képtelen csatlósok ezt éltetik és a Holokausztot tagadják, az egyrészt elmeorvosi kórképet feltételez, másrészt bűn. Miért is utálod a zsidókat? Fikázás lenne egyébként az, hogy azt mondom ez -a trianoni döntés pl- egy történelmi tény, nem több, el kell fogadni, feldolgozni, tanulni belőle és kész? Hmmm?
süti beállítások módosítása