Szolidaritás vitaindítója

2012.06.14. 08:06

Egy jó társadalom polgára embertársaiban azokat az értékeket keresi, amelyek az ő saját életének jobbá tételéhez is hozzájárulhatnak, és amelyek a másik fejlődését, kibontakozását is megalapozhatják.

A másik ember értékeinek elismerése és tisztelete lehet az alapja bárminemű őszinte és egyenes együttműködésnek, szolidaritásnak.



A Szolidaritás Mozgalom arra kéri tagjait és szimpatizánsait, hogy beszéljék meg, próbálják meg tisztázni egymással, hogy milyen (élhető és jó) társadalomban akarnak élni, és, hogy ennek keretén belül, mit várnak el az államtól, a Köztársaságtól, a közszolgálatoktól. Kérjük tagjainkat és szimpatizánsainkat, hogy akaratukat, érdekeiket, törekvéseiket osszák meg a Mozgalom más tagjaival, vitassák meg – és vitáik eredményeivel járuljanak ahhoz hozzá, hogy a Kerekasztal civil és szakértő képviselői, mintegy „megrendelésként”, szembesülhessenek a Mozgalom, és ezen keresztül a Köztársaság polgárainak elvárásaival.

1. Milyen az a közszolgálat, amely segítségével a társadalom tagjai képesek és alkalmasak lesznek a változtatásra és a fejlődésre?
2. Milyen az a közszolgálat, amely a tehetségek és képességek kibontakozását, a kibontakozás egyenlő lehetőségét, az ehhez szükséges földrajzi és társadalmi mobilitást szolgálja?
3. Elősegíthető-e (és hogyan) a közszolgáltatások működtetésén keresztül, hogy az emberek ne az önzésben, a szerzésben lássák előrejutásuk lehetőségét, hanem képesek legyenek akár személyes előnyeikről való lemondások révén is együttműködni, közös érdekeiket felismerni, és tenni érte?
4. Reálisan felépíthető-e olyan közszolgálat, amely hozzásegít ahhoz, hogy célként és értékként a köz elismerésére számot tartó teljesítmények eléréséhez vezesse ügyfeleit? Milyen változások szükségesek ahhoz, hogy tisztázódjék az, hogy mi az érték és mi a teljesítmény?
5. Milyen változások szükségesek a közszolgálatokban ahhoz, hogy maguk a közszolgálatok is méltányosabban bánjanak ügyfeleikkel, a többségi társadalomra és a gazdaság szereplőire is hassanak azok méltányos magatartása érdekében, a közszolgálatok méltányos segítséget nyújtsanak a legnehezebb helyzetben levőknek is, és önmagukon túlmutatóan a társadalmi méltányosság másokra is kiható letéteményesei legyenek?
6. Mi szükséges ahhoz, hogy a közszolgálatok (az adófizetők pénzéből) a köz, a Köztársaság szolgálatában minél több ember, minél magasabb szintű biztonságát szolgálják?
7. Mi kell tehát ahhoz, hogy a polgárok önbizalma, és másokba vetett bizalma erősödjék?
8. Milyen változások szükségesek ahhoz, hogy az emberek a jobb élet reményében tett lépéseik kudarcait is fel tudják dolgozni, hogy a tanulságok megvonása után, újult önbizalommal, de bölcsebben és körültekintőbben merhessék tenni a dolgukat?
9. Milyen változások szükségesek a közszolgálatokban ahhoz, hogy az emberek, akár a közszolgálatok igénybevételének céljában, irányában, tartalmában – a saját meggyőződéseik és céljaik szerint választhassanak?
10. Milyen változások szükségesek ahhoz, hogy táguljanak az emberek választási, beleszólási, önrendelkezési lehetőségei, és hogy felkészüljenek arra, hogy magukért és társaikért, döntéseik következményeiért felelősséget vállalva dönthessenek?
11. Mi szükséges ahhoz, hogy az emberek meglássák és tiszteljék egymás értékeit, hogy a másik értékeire ne irigységgel, hanem mint a világot szebbé, jobbá, értékesebbé tevő lehetőségre tekintsenek?

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr928243566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

263397 2012.06.14. 09:09:14

Ezek sajnos csak lereagáltatásra jók. Egy "Köztársaság" közcélú állam lenne, ami a kapitalizmussal összeegyeztethetetlen. A kérdést tehát szükségszerüen úgy kellene feltenni, mit akarunk a kapitalizmus helyett. Van ennek ugye böséges irodalma, ha manapság már elhazudják is. Állandóan azon megy az erölködés, hogy valahogy a kapitalizmus szörnyüségeit elpalástolják, mintha lehetne szolidáris - azaz erkölcsös -, ami a lényegének ellentmond.

204112 2012.06.14. 09:49:35

Azt hiszem, nem egy olyan választ várnak, hogy szerető szülői ház. Ez most valamiért furcsa nekem, még gondolkozom.

11715 2012.06.14. 10:28:19

hú, ez túl sok, nem szabad ennyi kérdést egy szuszra feltenni, ráadásul a megfogalmazásuk eléggé bonyolult, nem is értem a célt: ki és hol vitatkozzon ezekről, aztán ha jutottak valamire, akkor mit csináljanak?

14479 2012.06.14. 10:55:39

Én nagyon hülye lehetek! Egyszerűen nem tudom értelmezni...

251002 2012.06.14. 13:57:04

Létezik még a szolidaritás? Létrejött talán a Társadalmi Kerekasztal? Mit sem tudni erről, sűrű sötét homályba merült az egész február óta. Nem csak blöff, amiről itt szó van?

251002 2012.06.14. 14:41:29

Egyébként egy "vitaindítóra" már küldtem cikkeket. Egyetlen egy sem jelent meg közülük...

263397 2012.06.14. 15:00:52

6. aLEx 2012. 06. 14. 14:41 Biztos nem azt írtad, amit vártak. A szólásszabadság csak az otthoni, magányos káromkodásra vonatkozik. Amúgy esetleg el is ítélnek érte, itt az is belefér az un. demokráciába.

204112 2012.06.14. 17:49:44

A Szoli most szervezkedik, próbálkoznak a kerekasztal összehozásával. De valami nem stimmel velük, talán azért hallgatnak, hallgattak, mert újjá kell - akarják ? - szervezni magukat. Én még várok. Nem mondtam le róluk, el is megyek a rendezvényeikre, de megfigyelőként.

265594 2012.06.14. 23:46:44

Nem tisztem megmondani, mi mire jó, még azt sem, hogy mi mire való. Azért tettem fel, mert a mozgalom nekem szimpatikus, és jelenleg majdhogynem az egyetlen értékelhető méretű ellenzéki erőnek tartom. Én is ott vagyok, amikor ahol csak tudok.
süti beállítások módosítása