Pontosabban dehogy. Hiszen ez szerves része a pontosan, hideg, EQ-tól -mely csakis az emberre jellemző, minden faj közül; következtetés szabadon s egyértelműen levonható- tökéletesen mentes, kidekázott, számító aggyal kidolgozott még éppen a világ civilizált részének úgy ahogy beadható társadalmi szelekció része. Magyarán a rokkantak ellehetetlenítéséé; majdcsak elfogynak, igaz-e.
Hisz az alapkérdés az, ugye, hogy ki mit tekint akadálynak.

A minap módosította szeretett kormányunk a 2011. ÉVI CXCI. TÖRVÉNYT, mely
a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szól. Vagyis rólunk, rokikról.
(S persze mindünkről, hisz ez -a megváltozott munkaképességűek csoportja- nem egy homogén, nem egy rassz, elhatározás vagy nem feltétlenül születési alaphelyzet következményeként létrejött fix csoport, hanem nagyon is heterogén, összetételében s nincs rá biztosíték, hogy aki nem tartozik  ide, soha nem is fog. Félreértés ne essék! Véletlenül sem, még nyomokban sem, soha -a legnagyobb ritkán fellángoló haragomban sem- kívánom, hogy bárki ebbe a csoportba belekerüljön, mert ezt senki nem érdemli, de az biztos, hogy bárki -s értsd ahogy mondom, bárki- kerülhet ilyen helyzetbe. De ezt csak közbefűztem.)

Illetve leginkább nem rólunk szól ez a törvény. Sokkal, de sokkal inkább az éppen regnáló, elmebetegségében tomboló kormányról, melyben az igazságosság, az emberség, a jogállamiság s a demokrácia épp annyira szitokszóvá s elkerülendő métellyé vált, mint a liberalizmus kifejezés.
Tán ugyanazon okból? Mert nem ismerik ezt sem, így amaz(oka)t sem?

De visszatérve a törvényre. melyet én nem tudok csak személyes érzelmekkel jellemezni, így ideteszek néhány cikket.
Előbb a MEOSZ - a mi érdekképviseletünk.... elvileg... a miénk.. és elvileg érdekképviselet- VÉLEMÉNYE -mely egy levél az azt benyújtó tekintetes
dr.Tapolczai Gergely országgyűlési képviselőhöz- , vagyis ebből egy részlet:


"
A benyújtott törvénytervezettel Magyarország évtizedeket lép vissza az általánosan elfogadott európai és nemzetközi normákkal történő összehasonlításban is a fogyatékos emberek társadalmi befogadásával kapcsolatos jogi szabályozás terén, amely természetesen maga után vonja a hétköznapi történésekben megvalósuló visszalépést is. "

De érdemes részleteiben utánaolvasni, például dicséretes, hogy emelik a Fogyatékossági Támogatás -mely egy havi, jövedelemnek nem minősülő, kifejezetten hátránykompenzációra célzott juttatás- összegét.
Igen.
Igaz, hogy e hatalmas, mintegy 5% körüli emelés- a juttatás vérlázítóan alacsony összege miatt-, 700 és 1.200 HUF között mozog. De legalább emelik.
Ám, ami szintén említésre méltó, s nem kevésbé érdekes, ellenben már vérlázító, mindemellett nagyon is jellemző erre a rezsimre, az az a rész a módosításban, mely eltörli az akadálymentesítés határidejét. Mely határidőket már ikszszer tologattak, hiszen csak nem sikerült például a közintézményeket, vagy a tömegközlekedést még fizikailag sem, nemhogy infokommunikációs szempontból -tehát komplex- akadálymentesíteni. (Erről van szó: I. és II., megközelítőleg.)

Kicsit szélesebb körben is észrevették ezt, legalábbis van aki... mert mi is csak egy vagyunk a sok ellenségnek kikiáltott csoport közül, akik külön-külön bizony magukra maradnak, hisz mindenkinek megvan a maga baja (Oszd meg és uralkodj!, de jó!!! Mégiscsak értenek ezek valamihez....), íme egy nem egészen bennfentes -nem közvetlenül érintettől származó- CIKK
S MÉG EGY, hogy látható legyen, van aki érti ezt..

EMLÉKEZTETŐÜL ahogy nekünk, érintetteknek anno beadagolta, megnyugtató, szimpatikus álarcában Soltész Miklós államtitkár a nyugdíjunk ellopását s azt, hogy ez nekünk mennyire de mennyire jó lesz. S most itt tartunk.
Az akadálymentesítés fidesz módra úgy történik, hogy elhárítják a törvényi határidőt az útból, így már akadálymentesen haladhat előre az ellenünk folyó hadjárat.






Így megy ez ma, a hazámban, narancssárga ködbe burkolózva, hiszen ha kell, ha nem, háború van, megmondá a vezír.... MAGAMTÓL E KÉP.



Ja, íme egy levél, hogy teljes legyen a kép, hiszen a kormány fontosnak tart és igyekszik....

"

Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Több mint 7 milliárd forintot fordít a kormány azokra a fogyatékossággal élőket támogató programokra, melyekben a kerekesszékesek mellett kiemelt figyelmet kapnak a siketeket, a vakokat vagy éppen az autizmussal élőket segítő akadálymentesítések. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2010-es kormányváltás óta, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósítandó fejlesztések, beruházások, szolgáltatások finanszírozásánál fokozott figyelmet fordít az akadálymentesítésre és annak kötelezővé tételére.

A mozgáskorlátozottak közlekedését lift, felhajtó segíti, más csoportoknak azonban kevésbé látható, de hasonlóan jelentős fejlesztésekre van szükség a közszolgáltatások igénybevételéhez vagy a mindennapi élet megkönnyítéséhez. A kormány ezért a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésre csaknem 1,5 milliárd forintot, a jelnyelvi tolmácsszolgálatok fejlesztésére 540 millió forintot, míg a kormányablakok fizikai akadálymentesítése 5,24 milliárd forintot fordít.

Közvetve az akadálymentesítést szolgálja az a modernizációra, felújításra valamint a nagylétszámú bentlakásos intézmények kisebbekre történő kiváltására fordított 17 milliárd forint is, mely az intézmények mozgáskorlátozott és értelmi fogyatékos lakóinak életét könnyíti meg. További több mint 2 milliárd forintot fordít a kormány a Velencei-tónál létrehozandó fogyatékos rehabilitációs fejlesztő központra és csaknem 3,5 milliárd forint jut a Vakok Állami Intézetének modernizálására, a vakok és gyengénlátók elemi rehabilitációjára és egy vidéki elemi rehabilitációs központ létrehozására.

A 2007-2010-es időszakban – a kormányváltásig – a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésére fordított közel 15 milliárd forint elköltése ellenére az akadálymentesség messze nem érte el azt a szintet, ami a törvényi határidők leteltével elvárható volt. Komoly nehézséget jelentett továbbá, hogy a korábbi pályázati feltételrendszer nem igazodott a jogszabályi előírásokhoz és a megítélt összegek felhasználásáról nem állt rendelkezésre hitelt érdemlő adat. Nem tudjuk tehát, hogy a 2007 és 2010 között elköltött forrásokból pontosan hol és milyen intézményeket akadálymentesítettek.

A fogyatékos emberek érdekeit szem előtt tartva ezért a jelenlegi kormányzat úgy döntött, hogy folytatja az akadálymentesítést, elindít egy országos kormányzati és önkormányzati felmérést. Az így létrejövő adatbázis alapján hatékonyabbá válik az akadálymentesítésre szánt források felhasználása.

 

 

2013. április 17.

 

 


Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság

H-1054 Budapest, Akadémia u. 3.

Telefon: +36 (1) 795 1235

E-mail: sajto@emmi.gov.hu

Web: www.kormany.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr938242820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

295370 2013.04.18. 14:09:54

Bár a konkrét viszonyokat nem ismerem, abban biztosan igazad van, hogy ez a társadalom nem a szolidaritásra épül. A szociális piacgazdaság meséjét már a 90-es évek közepén el lehetett felejteni. A vadkapitalizmusban pedig az számít, mennyi hasznot tudsz hajtani a tulajdonosoknak. Ha akár fizikai sérülés, akár képzetlenség, akár öregség stb. okán nem tudsz nekik hasznot hajtani, akkor nekik nem érsz semmit. A többi anygilag elnyomorítottra terhelnek rá, akik már szintén nem bírják. Ez az eredménye a rendszerváltásnak, az ország kifosztásának. De gondolom, a kollaboránsok felelösségét - akik elkókavetyélték az országot és ma is idegen érdekeket képviselnek - nem igazán látod. Ez az, ami furcsa.

265594 2013.04.18. 14:24:47

Én azt mondom, erre törvény van. Nem egy önkormányzati rendeletecske, nem egy járási utasítás,hanem egy EU szintű ajánlás, melyet adaptálva a helyi viszonyokra minden tagállamnak el kellett fogadnia. S ez meg is történt. Én nem keresek mélyebb összefüggéseket, nem kutatok titkos hálózatok után, nem mondom, hogy nélkülünk élni lehetetlen... azt mondom, s ezt bárki beláthatja, ahogy mi azok vagyunk, rokkantak, sérültek, ebbe-abban akadályozottak, így bárki az lehet, sőt, továbbmegyek, a fizikai akadálymentesítés nemcsak nekünk jó -de nekünk elengedhetetlen a kvázi esélyegyenlőség miatt- hanem mondjuk a kismamáknak, az időseknek is. Ez nem látható be? S az az arrogancia ami kifejezetten s súlyozottan erre a rezsimre jellemző, az nem undorító?

179584 2013.04.18. 16:14:01

Hátborzongató! Csak Lézer Janó aranyköpése jut eszembe; "Akinek nincs semmije , az annyit is ér!" De lényeg a lényeg: agyonkeresztény kormányunk mindent megtesz a harc sikeréért, kerül, amibe kerül. Jobban mondva: aki sérült, fogyatékos, minél elöbb dobja fel a talpát és ne mászkáljon össze-vissza!!!

265594 2013.04.18. 16:26:43

Igen. És lézerjani nem ezt az egyetlen gyöngyszemet bírta elejteni, a míves gondolatok tárháza az a humanoid! Én ezt értem és nincs is ezzel bak... egyrészt ha felvállalják... de nem, ahhoz gyáva szarok ezek, ahogy ma hallottam a vezírt a 4. alkotmánymódosítás kapcsán nyilatkozni, bele a pacekba egyenesen azt mondja, hogy méltatlan, hogy például a hajléktalanok krimianalizálásával vádolják... szóval, gyáva gennyek, és a határokat szélesítik, ameddig csak lehet, hogy még éppen magyarázható legyen amit tesznek, de megfeleljen céljaiknak. Amely célok csak mert nem konkrétan megfogalmazottak csúszhatnak át a demokratikus szabályozáson. Nem hülyék ezek, csak embertelenek. Másrészt épphogy azzal "adják el" ezt az egészet, hogy ők jót tesznek.Ők a faszagyerekek és mi meg csak legyünk baromi hálásak... Az vagyok. Nekik is. Hogy van ilyen illusztrációm, amiből tudhatom, milyen az a forma, ami messze elkerülendő ahhoz, hogy az ember ember maradjon.

13118 2013.04.18. 17:00:00

hm. "szociális piacgazdaságról" csak abban az országban lehet beszélni, ahol ehhez minden adott. viszont az akadálymentesítésnek ehhez semmi köze. ez egyszeri költségkiadás és hosszabb időközönkénti karbantartás kérdése.

36888 2013.04.18. 21:21:45

Virág elvtárs megkérdezi, hány korlátra szerelt liftet telepítettek az országban az elmúlt 10 évben, és ezek között hány olyan van, amit egyszer sem használtak? Egyebekben nem csak a kerekesszékesek kérdése az akadálymentesség, hanem a siketek, vakok, klausztrofóbiások, vagy már fogyatékossággal élők kérdése is. A mai törvényeket betartó építészek olyat nem terveznek, ami a fotókon látszik, és ápítési előadók nem hagynak jóvá akadálymentes céllal ilyeneket. A kukaszállító rámpát pedig akadálymentesként lefotózni vagy rosszindulat, vagy tájékozatlanság. Virág elvtárs s.k.

265594 2013.04.18. 22:02:21

Virágom! A felszerelt ám nem használt, teoretikus lépcsőlifted kinek a hibája? Nyilván a nyomoréké, ugye? Mellesleg olvass! Belinkeltem több posztot is, s ebben a bejegyzésben is KOMPLEX AKADÁLYMENTESÍTÉSRŐL beszélek. Nézz utána mi az! De segítek: fizikai és infokommunikációs egyaránt. Ezek együttese fedi az "akadálymentesítés" bűvszót. Nézz körül az engedélyezett s megépített épületek között. Hidd el, akad szép számmal ehhez fogható, mert ahol eu-s támogatás jár amennyiben akadálymentesítik a meglévő épületet, de igazán nem számítanak rendszeres ilyes használatra, ott gyakorlatilag nem is veszik ezt komolyan. Csak látszat ,megoldásokra hajtanak- A rehabmérnök pedig -tisztelet a kivételnek- sok esetben rá sem néz a tervre, csak szignózza, majd az így igazolttá válik, tehát átmegy a rostán.

62853 2013.04.18. 23:48:59

Sokan nagy tévedésben élnek. Az akadálymentesítés nem azért van, hogy na most aztán mindent megtettünk a fogyatékosokért, erre nem használják. Arról van szó, hogy a lehetőséget kell megteremteni. A LEHETŐSÉGET.

265594 2013.04.19. 08:57:50

Lusta! Igen, egyrészt. Másrészt meg az egyszerűbbeknek mondom, törvény van rá. És pont, Ha nem érted miért, azzal ne törődj, nem kell vele egyetérteni. De törvény az akadálymentesítés -s ha egyszer netán gyereked lesz s a babakocsival akarsz közlekedni, netán eltöröd a lábad és még sorolhatnám, akkor bele lehet szagolni, hogy milyenek ebben a helyzetben, s ezt nagyon jól mondod: a lehetőségek.

36888 2013.04.19. 12:55:24

Az aluljárókban évtizede letakart, soha sem használt korlát-lift-berendezések léte nem lehetőséget nyújt, hanem kidobott pénz úgy ahogy van. A valódi liftek már működőképesek lehetnek. A komplex akadálymentesítés gazdaságilag nem megvalósítható, az egyéni segítőeszközök soxor gazdaságosabbak, mint a közösségi terek alakítása valamennyi fogyatékkal élő igényeihez. Komplex akadálymentesítéshez tartozna hogy a taxik akadálymentesek legyenek. Hogy a világban ne legyen 5 % nagyobb lejtő, és 2 cm-nél nagyobb küszöb! Hogy a rehabmérnök mit ír alá, az az ő felelőssége kell, hogy legyen.....de mi a teljes felelőtlenség és a rengeteg ellenőrző hatóság közreműködését preferáljuk.

265594 2013.04.19. 13:56:46

Nézz utána a fogalmaknak! Kezd azzal, hogy mi a komplex akadálymentesítés, kérlek. A korlátliftek van ahol elengedhetetlenek -mert máshogy nem megoldható-, de ahhoz általában kezelő is kell, és ez már nem megoldott. De mondom, az, hogy te valamiért utálod a mozgássérülteket a te dolgod, de nézz utána a fogalmaknak és képzeld! Például a babakocsit toló anyuka/apuka is ugyanazt a segítséget kívánja, mint a kerekesszékes, csak az a különbség, hogy a baba kinő a kocsiból, a kerekesszékes meg valószínűleg nem.
süti beállítások módosítása