Az egyház egyértelműen tagadja az eutanázia létjogosultságát. Most mégis szárnyra kapott egy hír, miszerint II. János Pál halála nem a végelgyengülés miatt állt be éppen akkor, hanem mert tudatosan nem tették meg a szükséges beavatkozást (csak az utolsó utáni pillanatban), ami megmentette volna az életét. Ő kérte ezt? Illetve ő tagadta meg azt a bizonyos etetőcsövet?
Nem segítettek rajta.

Vagy épphogy ezzel segítették.



Nem tudok elmenni szó nélkül e téma mellett. Illetve inkább ezen témák mellett, hisz a vallás majd' olyan súllyal bír nálam, mint az eutanázia. S így, hogy ez a kettő ilyen szinten kapcsolódik egymáshoz, ismét elindult a vezérhangya.

Az egyház álláspontja nagyon tiszta ebben az ügyben (is). Életet adni s elvenni nem az ember joga.
Mondja ezt az egyház az eutanázia kapcsán.
Csendesen mondom, hogy a halálbüntetés ellen nem ágál. Hogy is van ez?
Büntetésül mehet a halál, "könnyítésképp" nem??

Vagy pusztán arról van szó, hogy a pápa esete egészen más, mint a hétköznapi halandóé? Hiszen az egyház élén nem lehet egy olyan ember, akit csövek tartanak életben. Tehát, ez nem is eutanázia volt, csak valami munkahelyi rendteremtés. Leváltani nem lehet a pápát, új pápa csak akkor kerülhet az egyház élére, ha az előző meghalt, tehát, segÍteni kell neki, ha úgyis bekövetkezne ez. Csak éppen ki tudja, hogy mikor, és ezt a kockázatot nem vállalhatták.

Nem, nem. Nehogy félreértés essék! Egyértelműen eutanázia párti vagyok, ez nálam nem kérdés. És azt tökéletesen elhiszem, sőt, hiszek benne, hogy amint olyan helyzetbe kerül egy olyan ember, aki ezt tökéletesen elutasítja, hogy mondjuk felfekvésekkel, csövekkel a testében (nem, nemcsak a szájában, egyéb testnyílásaiban is, sőt, gyomorszonda és társaik, melyhez külön testnyílást kell készíteni...), de ép tudattal kell mozdulatlanul várnia a halált -aminek érkezéséért esetleg már könyörög, de nem tudhatja, hogy mikor éri- meggondolja magát.

Amit csak értem elolvastam a témában.
Az egyház, a vallás egy mankó. Valamiféle sorvezető annak, akinek erre van szüksége. Kinyilatkoztat, megmagyaráz olyan dolgokat, amik a legjobb esetben is csak kérdésként merülnek fel a halandók gondolatai közt. Helyettük.
De ezzel, hogy
Karol Józef Wojtyła halálát mégis felgyorsították, mégiscsak letették a voksot az eutanázia mellett.

Igen, van olyan helyzet, amikor már nem életről, legfeljebb halálvárásról lehet beszélni. S ha létezik megoldás rá, hogy emberként távozzon innen az, akire már csak szenvedés, kiszolgáltatottság vár, akkkor azt meg kell tenni!

Nem találtam meg most azt a cikket, ami pedig nagyon-nagyon idetartozna, amiben egy agysérült nő kérte az egyház hozzájárulását az eutanáziához, melyet aztán az megtagadott. *

Minden ember egyenló a mindenható színe előtt.

De van aki egyenlőbb.



Én tudom, hogy ~ nincs. Halál van és olyan szintű szenvedés is, amiből nem látszik semmi egyéb kiút, mint a jó halál. S ha én nem tudom megtenni, legalább ne tartsanak erőszakkal ezen a pályán!

.......................................................................................................

Innen, az RSJ!-ből erről, korábban.

II. János Pál halála kapcsán:

Kréta magazin

Promenad
Index
Blikk


II. János Pál élete a Wikipédiából.
(
Wadowice, 1920. május 18. – Róma, 2005. április 2.)


...............................................................................................

*UPDATE 09. 30.
Szekrényfa segítségével ráakadtam az említett esetre. Terri Schiavo ügye. Ügye? Élete? Halála? Szenvedése? Mégis, kinek az élete? - METAZIN
De Szekrényfa! Most utánaolvastam! Nem a volt férj döntését vették figyelembe. Még mindig férje volt, nem váltak el. És Terri kérését tolmácsolta. (Ezzel alapvetően nem értek egyet, mert ez visszaélésekre ad lehetőséget, de ez már másik kérdés.)

A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr151596579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása