dexter

2015.03.13. 19:06

Végignéztem.
Jelent-e valamit? Naná... például azt, hogy amibe új életemben szeretek bele, az csalódást is okozhat...


/Dexter esszencia ehunnan ni/

De előbb a folyamatról, mely évekkel ezelőtt kezdődött, muszáj pár gondolatszerűséget jegyeznem. Boldogult AXN hozzáféréssel bíró időkben -persze lehet, hogy nem is, hanem valamelyik vécsatorna, de ha ennyi hibádzna memóriám néhai raktárában, nem az lennék, aki..., ugye...-, sokszor belefutottam a sorozat promójába, de kivétel nélkül minden alkalommal -volt is bármely epizód bármely részletét citáló elem is-, valami zsigeri ellenállást, olyan bizonytalan, de tudható ellenérzést hívott életre bennem. Nem a fazon, nem a képsor, nem a gyilkosság -mert ez egyértelmű volt, s a horror-mániám miatt ez max plusz pontot jelenthetett volna-, hanem minden együtt, az attitűd miatt. Hiszen szinte mindig volt valami a spotokban, ami így vagy úgy, de a monoteista valláshoz köthetővé tette -agyam helyén legalábbis- a történetet, s még mindig nehezen viselem ezt a viccet, így igazán nem is haraptam rá.
Aztán jött a The Walking Dead, ami nagyon is oké, és sírok, hogy nincs több járkáló... valamint a legyőzhetetlenként létező MISFITS, melyből azóta sikerült csengőhangot is TALÁLNI, s ez jelöli a családom hívását a teflonon, mely jól példázza e fazonok helyét nálam . Utánuk jött egy elég sivár időszak, hiszen az általam elérhető s még nem látott horrorfilmek száma igencsak apadni látszott, mígnem egyszer ajánlatot kaptam -előző életem darabja által, aki ahhoz a nagyon szűk körhöz tartozik, mely szerves kapocs egy számomra letűnt és iszonyatosan hiányzó korhoz-, a TOTÁL SZÍVÁS-ra, és el is kezdtem nézni, de valahogy az első rész derűje  nem passzolt az akkori hangulatomhoz, így feladtam... -most már tudom, hogy balga vagyok és nekifutok újra...-
s ezzel eljutottam ide.



/Gyilkossági csapat innen e/

Néztem. Eleinte azért, mert nem volt más. Tényleg az én életem nem egy pezsgőspohár... A fájdalom-nemlehet-politika Bermuda-háromszögben a kikelet reménye jóideje veszni látszik, de ez nem dexterikus, tehát visszahajózom életem szeletéről... ha érted... Aztán kezdett igazán érdekelni, A_TÖRVÉNY, elég beteg dolog, s azt hiszem Harry -meg utóbb kiderült, az általam első pillanattól rühellt Vogel- teremtette meg egy ártatlan, rettenetes tragédián átesett sérült kisfiúból a precíz sorozatgyilkost, csak mert Harry, "látta" a Sötét Utas-t akinek létezéséről maga Dexter sem tudott, de Vogel tanácsára a kétségbeesett Harry beidomította erre az általa elvileg óvott gyermeket.


/Persze, hogy nem ilyen a Dark Passenger, de ez az adaptáció nagyon tecc/

Ahogy teltek az évadok -volt, hogy egy évadot egy nap alatt é.: 24 órán belül néztem meg, mert dramaturgiailag nagyon ott van, közben van, hogy majd' elalszom, de az utolsó perc mindig kihúzza a gyufát..-, majdnem megszerettem. Sőt, volt, hogy kifejezetten imádtam... nyilván az INGE miatt, hisz nekem max ennyi maradt...

.
/Emblematikus erősférfi billog lakása/

Ám az mindig ott volt, hogy kivétel nélkül szar nőkkel akad össze. Aranyos ahogy Ritát "megmagyarázta", de ez nem menti pl Lila-t, magát Rita-t sem, sőt aztán Hannah-ról nem is beszélve...(Mellesleg nekem ne mondja senki, hogy Rita-t nem Dexter nyírta ki...)
Az utolsó rész pedig...nem is tudom. Nyilván nem lehet hepiend a befejezése egy sorozatgyilkos történetének... de valahogy én többet vártam. Néhány nappal ezelőtt láttam egy képet:


/Öregdex innen sejlett fel/

Úgyhogy én -naivan, ami butaságomhoz méltó is- valami nagy horderejűt és egyben bagatellt is vártam: a világ leghosszabb szériájában komótosan megöregedett és vagy ezer arra rászolgált latrot a nihilbe küldő labortechnikus végnapjairól, vagy mittomén... ehhez képest otthagyta Harryfia gyerekét arra a luvnyára és lelépett favágónak tökömtuggyafalvára...

Persze van ami nem rontható le semmivel sem Dexter kapcsán, s az a magyar szinkron. HAÁS VANDER PÉTER egyszerűen maga a tökély. S amikor krokodilok ölni tanulását vagy kuduk vonulását narrálja, -valamelyik természetfilm-csatornán- akkor is előhívja azt a bizsergést, ami nélkül Dexter nem lenne több ócska, nézettséghajhász gyilkosnál. Ám így, ezzel a hanggal és MICHAEL C. HALL tekintetével, nálam elvinni látszott -legalábbis MisFits-cel megosztva- a pálmát. Ám az utolsó csepp, mely eldöntötte a kérdést nálam, hogy csalódtam ebben a majdnem megszeretett filmben, az az egyik utolsó jelenet. Melyben Deb lélegeztetőgépét kikapcsolja a hős...mondván, szegény Debnek legfeljebb az önálló lélegzésre jutna agykapacitása, így nem számíthat életre, bármi is történik, még ha életben is marad.... Eldőlt. Nálam eldőlt, hiszen aki így tesz voksot az eutanázia "mellett", legyen az egy busznyi apáca akár.... vagy egy született gyilkos is, az nem érdemes a továbbgondolásra. Mert az eutanázia kifejezetten "jó", de legalább ennyire fontos, hogy megfelelő feltételrendszer érvényesüljön az "alkalmazásánál". Csakis és egyedül az dönthessen erről, akit ez érint. S csakis akkor, amikor döntési képességének 100%-ban a birtokában van, ha nem tett erre vonatkozó -s jogilag bizonyító erejű- végzést/nyilatkozatot, s olyan állapotba kerül amikor már nem tud nyilatkozni, akkor senki ne dönthessen helyette. Sem családtag, sem bizottság, sem senki. (DE VAN AKI EGYENLŐBB...)
Tehát Dexter tette, Deb "megmentésére" nálam eldöntötte végleg egy nehezen induló, ám rácáfolva erre igen szépen ívelő sorozatgyilkos-történet lehangolóan csúf végkimenetelét.

A főcím viszont nagyon tetszik, s ahogy a snitt végén bebújik a fehér pólóba majd sétál a gangon, az pazar. (Mellesleg egy rész elején, mikor Harryson pici még, a cipőfűző elszakad, a kávé kiömlik, a póló foltos, s ez tökéletes geg... leakalap szint...) Ide is akartam TENNI, ám találtam egy sokkal jobb kontrasztot. És nagyon örülök, hogy nem ez maradt, de érdekességnek remek, hiszen így még jobban értékelem a véglegest.









A bejegyzés trackback címe:

https://talema.blog.hu/api/trackback/id/tr398243616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

348682 2015.03.17. 19:33:53

Dextert egy szuszra néztem végig, amikor ráakadtam, ez az ötödik évad körül lehetett. Utána folyamatosan elvonási tüneteim voltak. A szünetek alatt megnéztem még egyszer. A vége valóban kissé lekonyult, de egy nagyon érdekes, jó sorozat volt. A sorozatgyilkos lehet egyensúlyi tényező is, mint a ragadozó a szavannán, vagy Semmilyen Zsolt a vadállományban, melynek ő is része..-)

265594 2015.03.17. 19:52:25

No hallod! Ekkora bókot ez a dns-származék még sosem kapott! Mármint nem Dexterre gondolok... mert az Ő hiánya nekem is elvonási tüneteket okoz, bakker. Még nem tudtam pótolni ezt... Próbálkozom, de valahogy nem az igazi, pedig a Totál szívás-t többfelől is jó ajánlásokkal pedzegetik nekem... de még nemázigázi.... :( :)
süti beállítások módosítása